I dagens artikel kommer vi att utforska den fascinerande världen av Sabotage. Från dess ursprung till dess relevans idag har Sabotage varit föremål för intresse och debatt inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att analysera dess huvudsakliga egenskaper, dess inverkan på samhället och dess utveckling över tiden. Vidare kommer vi att undersöka dess inflytande i olika sammanhang och dess relevans för framtiden. Sabotage är ett spännande ämne som förtjänar vår uppmärksamhet, så vi inbjuder dig att fördjupa dig i denna fascinerande upptäckts- och utforskningsresa. Gör dig redo att utöka din kunskap och njut av en berikande upplevelse!
Sabotage är en avsiktlig handling som syftar till att försvaga ett statsskick, företag, verksamhet eller struktur genom störningar eller förstörelse. Den som bedriver sabotage är en sabotör. Sabotörer försöker ofta dölja sin identitet på grund av konsekvenserna av sina handlingar. Ickevåldsligt sabotage där sabotören inte döljer sin identitet kallas ibland för civil olydnad.
När det utförs på arbetsplatsen är sabotage ett medvetet tillbakadragande av effektivitet med syftet att orsaka en förändring i arbetsförhållandena. Exempel på metoder för sabotage på en arbetsplats är maskning (t.ex. att utföra arbetet helt enligt regelboken så att det tar för lång tid) eller förstörande av egendom.
Sabotage var vanligt under arbetarrörelsens barndom, men i takt med att fackföreningar har fått mer inflytande har sabotage blivit mindre vanligt som facklig taktik. I den mån sabotage förekommer i Sverige idag så är det oftast som utomfacklig stridsåtgärd[källa behövs].
Sabotage är inom juridiken ett allmänfarligt brott, att någon förstör eller skadar egendom, som har avsevärd betydelse för rikets försvar, folkförsörjning, rättsskipning eller förvaltning eller för upprätthållande av allmän ordning och säkerhet i riket enligt 13 kap 4 § Brottsbalken.. Straffet är fängelse i upp till fyra år. Detsamma skall gälla om någon på annat sätt genom skadegörelse eller annan åtgärd allvarligt stör eller hindrar den allmänna samfärdseln eller användningen av telegraf, telefon, radio eller dylikt allmänt hjälpmedel eller av anläggning för allmänhetens förseende med vatten, ljus, värme eller kraft.
Är brottet att anse som grovt, skall för grovt sabotage, grovt flygplatssabotage och grovt sjö- eller luftfartssabotage dömas till fängelse på viss tid, lägst två och upp till arton år, eller på livstid. Vid bedömande huruvida brottet är grovt skall särskilt beaktas, om därigenom framkallats fara för rikets säkerhet, för flera människoliv eller för egendom av särskild betydenhet.
Grovt sabotage, grovt flygplatssabotage och grovt sjö- eller luftfartssabotage kan ge livstids fängelse i Sverige.
Det finns flera teorier om ordets ursprung: