I dagens värld har Riskkapitalbolag blivit ett ämne av stor betydelse och intresse för ett brett spektrum av människor. Oavsett om det beror på dess inverkan på samhället, politiken, tekniken eller något annat område, har Riskkapitalbolag lyckats fånga uppmärksamheten hos miljontals individer runt om i världen. Med den ständiga ökningen av globalisering och uppkoppling har Riskkapitalbolag positionerat sig som ett relevant ämne som genererar debatt, reflektion och analys inom olika sfärer. I den här artikeln kommer vi att undersöka effekten av Riskkapitalbolag och dess inverkan på olika aspekter av vårt dagliga liv.
Riskkapitalbolag är ett företag som förmedlar riskkapital från investerare (ibland även från fonder) till företag i behov av riskkapital. Svenska riskkapitalbolag är organiserade i Svenska riskkapitalföreningen.
Riskkapitalbolag verkar oftast i en tidsbunden fondstruktur. Två vanligt förekommande kategorier är buyout-fonder och venturekapital-fonder. Buyout-fonder investerar i mer mogna bolag, ofta större belopp, genom att skjuta till riskkapital i kombination med banklånefinansiering. Venturekapital-fonder investerar ofta i tidiga faser nästan uteslutande genom att skjuta till riskkapital. Venturekapital-fonder gör både mindre och större investeringar och kan investerar allt från 1 Mkr upp till 100 Mkr och däröver.
Riskkapitalbolag har möjlighet att investera både i helt privata bolag och i bolag som handlas på en marknadsplats eller börs. Riskkapitalbolag kallas ofta för "private equity". Anledningen är att de ofta investerar i bolag som inte handlas på börsen.
Riskkapitalbolag tjänar pengar på två sätt. Dels erhåller de ett förvaltararvode av de aktörer som ställer pengar till förfogande i fonderna. Den största delen av bolagens vinster kommer emellertid när de säljer sina aktier vidare, vilket benämns att göra en exit. En vanlig tumregel är att 1-2 investeringar i en portfölj på 10 bolag skapar den vinst som bolagen genererar.
Det finns ett flertal privata och även en del statliga riskkapitalbolag i Sverige, se Svenska riskkapitalbolag. Sverige är i dag ett av de länder i Europa med flest riskkapitalbolag, mest förvaltat riskkapital och högst historisk avkastning.
Det har förekommit debatt om hur lämpade riskkapitalbolag är som ägare av välfärdsföretag, där riskkapitalägare anklagas för försämra välfärdstjänster i vinstsyfte, ofta genom att utnyttja regelverk och mätsvårigheter. Det har även förekommit kritik att riskkapitalbolag skapar kortsiktiga vinster på ohållbara försämringar av arbetsvillkoren för medarbetare i verksamheten.