I dagens artikel ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Riksförbundet Sällsynta diagnoser. Sedan starten har Riksförbundet Sällsynta diagnoser väckt intresse hos miljontals människor runt om i världen. Genom historien har Riksförbundet Sällsynta diagnoser varit föremål för debatt, studier och beundran, och blivit ett ämne av stor relevans inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Riksförbundet Sällsynta diagnoser, från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle. Vi kommer att upptäcka dess betydelse, dess möjliga tillämpningar och konsekvenserna det har för framtiden. Gör dig redo att fördjupa dig i detta spännande ämne och upptäck allt Riksförbundet Sällsynta diagnoser har att erbjuda.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser är en intresseorganisation för människor som lever med ett sällsynt hälsotillstånd och bildades hösten 1998.
Idag utgörs Sällsynta diagnoser av ca 17 000 enskilda medlemmar fördelade på ett 70-tal medlemsföreningar och grupper. Riksförbundet arbetar för att förbättra villkoren för personer med sällsynta diagnoser och deras närstående i Sverige. Huvuduppdraget är att företräda medlemmars intressen gentemot beslutsfattare och politiska organ på olika nivåer. Genom påverkansarbete är Riksförbundet med och förbättrar vård, stöd och behandling för dem som har svårt att synas och höras.
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning beräknas leva med ett sällsynt hälsotillstånd. Sällsynta hälsotillstånd medför vanligen varaktiga konsekvenser för livsvillkoren och särskilda problem som betingas av sällsyntheten. De kräver speciell kompetens och ofta samordnade insatser från hälso- och sjukvården och övriga samhället. Definitionen på ett sällsynt hälsotillstånd är att den förekommer hos färre än 5 av 10 000 personer.
Riksförbundet Sällsynta diagnoser tog år 2008 initiativet till den första Sällsynta dagen som firas den 29 februari för att uppmärksamma sällsynta hälsotillstånd. Det svenska initiativet fick många efterföljare och 2009 firades sällsynta dagen i 35 länder.
Organisationen är medlem i Funktionsrätt Sverige och i Eurordis, det europeiska paraplyorganet för sällsynta diagnoser.
|