I dagens samhälles sammanhang har Reichenauskolan blivit ett relevant ämne som förtjänar att fördjupas och analyseras. Från dess ursprung till dess genomslag idag har Reichenauskolan väckt intresset hos experter och människor från olika områden. Den här artikeln försöker utforska de olika aspekterna av Reichenauskolan, från dess ekonomiska konsekvenser till dess inflytande på populärkulturen. Utefter dessa linjer kommer de olika perspektiven att undersökas som hjälper oss att bättre förstå vilken roll Reichenauskolan spelar i vårt dagliga liv. Likaså kommer de kontroverser och debatter som kretsar kring Reichenauskolan att tas upp, i syfte att berika läsarnas kunskap och generera kritisk reflektion kring detta ämne.
Reichenauskolan, även "målarskolan i Reichenau", är ett samlingsbegrepp för de verk som tillskrivs konstnärer verksamma inom bokmåleriet på klosterön Reichenau under 900- och 1000-talet.
Det rör sig om cirka 40, mestadels liturgiska handskrifter, som räknas till höjdpunkterna inom konsten under 900- och 1000-talet. Utifrån deras utformning och stil tillskrivs de ett gemensamt ursprung i klostret i Reichenau i Bodensjön. Ur paleografisk synvinkel uppvisar skrifterna egenskaper som i sin tur tillskrivs scriptorierna i Trier, Köln och Seeon.
Genom donationer från såväl världsliga som andliga ledare gavs verken till kyrkor över hela det ottonska och saliska riket, och på grund av sin dyrbara utformning kom det bara att användas vid särskilda tillfällen.
En del av skrifterna som idag finns i bibliotek i hela Europa, är sedan 2003 ett av Unescos världsminne.