Rebec

I den moderna världen är Rebec ett ämne som har blivit aktuellt i dagens samhälle. Sedan starten har Rebec varit föremål för debatt, forskning och motstridiga åsikter. Med tiden har betydelsen av Rebec ökat, vilket genererar en betydande inverkan på olika aspekter av det dagliga livet. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska de olika tillvägagångssätt och perspektiv som finns kring Rebec, samt dess inflytande idag. Från dess ursprung till samtida implikationer fortsätter Rebec att vara ett ämne av intresse och reflektion för ett brett spektrum av människor och yrkesverksamma. Genom en detaljerad analys syftar vi till att belysa de mest relevanta aspekterna relaterade till Rebec, med syftet att berika kunskapen och uppmuntra informerad debatt om detta fenomen.

Rebec på en målning från 1509.

Rebec (uttal: /re'bɛk/), ibland även giga, är ett violinliknande musikinstrument som härstammar från Mellanöstern och var populärt i Europa under medeltiden. Instrumentet är en form av det ännu använda arabiska instrumentet rabab och kallades till att börja med rubeba. Instrumentet har en päronformad kropp med två eller tre strängar.

Historik

Det finns även ett vikingatida fynd av ett halvfärdigt instrument som förmodas vara en rebec. Den har troligen sin grund i den femsträngade bysantinska lyran. Antalet strängar har dock varierat från en till fem, och numera har instrumentet vanligen tre strängar. Det fanns även som dagens violiner/fioler och cello i olika storlekar. De användes troligen även på ett liknande sätt.

Den används mest idag i folkmusik från Östeuropa och Nordafrika. Men även exempelvis det svenska progressiva rockbandet Älgarnas Trädgård har använt den på en av sina skivor. Instrumentet omnämns av diktare som William Shakespeare och Miguel Cervantes.

Rebec försvann ur konstmusik omkring år 1500 men levde vidare i form av pochette. Efter violinens genombrott fanns rebecen kvar som spelmansinstrument till cirka år 1700.

Se även

Källor

  1. ^ ”Vikingatidens och medeltidens musik”. Kunskapens bok. Fotevikens museum. http://www.fotevikensmuseum.se/art_50_99/viking_art63e.htm. Läst 24 juni 2016. 
  2. ^ Sven Berger: rebec i Nationalencyklopedins nätupplaga. Läst 24 november 2015.
  3. ^ Bra Böckers lexikon. 1979