Idag är Radiohjälpen ett ämne av stor relevans och intresse för en mängd olika människor. Oavsett om det beror på dess påverkan på samhället, dess påverkan på populärkulturen eller dess betydelse inom yrkesområdet, har Radiohjälpen blivit ett återkommande samtalsämne runt om i världen. Med sin mångfald av aspekter och sin förmåga att skapa debatt förblir Radiohjälpen ett ämne i ständig utveckling som fortsätter att fånga publikens uppmärksamhet och nyfikenhet. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska olika aspekter av Radiohjälpen, dess inverkan och dess relevans idag.
Den här artikeln har källhänvisningar, men eftersom det saknas fotnoter är det svårt att avgöra vilken uppgift som är hämtad var. (2018-06) Hjälp gärna till med att redigera artikeln, eller diskutera saken på diskussionssidan. |
Radiohjälpen är en stiftelse som drivs av Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB. Uppgiften är att ”samordna bolagens insamlingsverksamhet för humanitära ändamål, att upplysa om hjälpbehov och samla in pengar”. Radiohjälpen har ingen egen hjälpverksamhet utan fördelar insamlade pengar till biståndsorganisationer och föreningar. Utöver att samla in pengar för humanitära ändamål skall Radiohjälpen erbjuda en "nationell arena för engagemang och stöd".
De insamlade medlen fördelas i första hand vid årets fem styrelsemöten men akuta ärenden kan avgöras däremellan. Organisationer, föreningar och insamlingsstiftelser ansöker om medel via särskilda formulär där såväl formella krav på sökanden ställs liksom på ingående beskrivning av ändamålen samt på redovisning av hur de beviljade medlen använts.
Den första insamlingen i svensk radio skedde redan 1939. Under appellen ”Uppbåd” drog dåvarande Radiotjänst den 27 november 1939 igång en julinsamling för beredskapsmännen och deras anhöriga. En radioinsamling var då nytt och oprövat men inbringade nära tre miljoner kronor (1939 års penningvärde, motsvarande nästan 90 miljoner i 2014 års penningvärde) efter tre veckor. Sedan dess har Radiohjälpen varit kanalen för Sveriges Radios och sedan även Sveriges Televisions engagemang i humanitära frågor i Sverige och utomlands.
Radiohjälpen erhöll sitt välkända insamlingskonto 90 1950-6 (förmodligen det mest kända 90-kontot) år 1950.
Radiohjälpen blev en stiftelse år 1966.
Verkställande direktör för Sveriges Television AB, för närvarande Hanna Stjärne, är enligt stiftelsens stadgar[källa behövs] ordförande i Radiohjälpens styrelse, liksom Sveriges Radio AB och Utbildningsradion AB enligt stadgarna har ordinarie ledamöter. SVT och SR utser vardera ytterligare ledamöter. Ett antal företrädare för svenska organisationer inom Radiohjälpens verksamhetsfält utses av Sveriges Television AB:s styrelse.[förtydliga] Kansliet består av åtta personer och arbetet leds sedan 2006 av en generalsekreterare.
Den förste generalsekreteraren
Radiohjälpens arbete är idag definierat till tre huvudsakliga områden:[källa behövs]
Några uppmärksammade kampanjer genom åren är: