I den här artikeln kommer vi att undersöka effekterna av Röda stan på olika områden i det samtida samhället. Röda stan har visat sig vara ett ämne med växande intresse och fångat uppmärksamheten hos akademiker, aktivister och opinionsbildare över hela världen. På sidorna som följer kommer vi att undersöka vilken roll Röda stan spelar i människors dagliga liv, samt dess inflytande inom så olika områden som politik, kultur, ekonomi och teknik. Genom ett multidisciplinärt förhållningssätt ska vi försöka förstå komplexiteten i Röda stan och dess relevans i ett globalt sammanhang.
Röda stan är en stadsdel med egnahem i Norrköping, vid västra delen av Norra promenaden. Namnet kommer av den faluröda färgen alla husen är målade i.
Området uppfördes 1918 under första världskrigets bostadskris i kommunens regi som nödbostäder för arbetare, kommunen stod även för egnahemslån till dessa. Arkitekt för husen var Sven Erik Lundqvist. Röda stan var på 1960-talet rivningshotat, likt mycket annan äldre bebyggelse på den tiden, men renoverades och är i dag skyddat via kommunens detaljplan. Många av husen var ursprungligen flerfamiljshus med kök på både över- och undervåning, numera bor det dock endast en familj i varje hus.
Kända personer som bott i Röda stan är Markus Krunegård och Stina Nilsson Bassell, vilka båda har producerat verk med Röda stan som tema.