Porträtt av Baldassare Castiglione

I den här artikeln kommer vi att ta upp ämnet Porträtt av Baldassare Castiglione ur olika perspektiv med syftet att fördjupa oss i dess betydelse och relevans idag. Porträtt av Baldassare Castiglione är ett ämne som har väckt ett växande intresse inom olika sektorer och en detaljerad analys kan belysa dess många aspekter. Under de kommande raderna kommer vi att utforska de olika aspekterna av Porträtt av Baldassare Castiglione, och presentera olika åsikter och tillvägagångssätt som gör det möjligt för läsaren att till fullo förstå komplexiteten och betydelsen av detta ämne. Genom ett multidisciplinärt förhållningssätt kommer vi att fördjupa oss i konsekvenserna och utmaningarna av Porträtt av Baldassare Castiglione, och på så sätt erbjuda en övergripande vision som kommer att bidra till kunskapen och förståelsen av detta fenomen.

Porträtt av Baldassare Castiglione
KonstnärRafael
Basfakta
Tillkomstårcirka 1514–1515
Typoljefärg på duk
Mått (h×b)82 × 67 cm 
PlatsLouvren i Paris

Porträtt av Baldassare Castiglione är en oljemålning av den italienske renässanskonstnären Rafael. Porträttet målades 1514–1515 och ingår sedan 1793 i Louvrens samlingar i Paris.

Baldassarre Castiglione var diplomat, humanist och författare till Il Cortegiano (1528) – boken om den fulländande hovmannen med vilken han skapade en idealbild av renässansmänniskan. I vännen Rafaels porträtt förenas det aristokratiska och mänskliga, det värdiga och naturliga. Den rofyllda hållningen med de löst knäppta händerna, huvudets lätta vridning och den klara blicken ger porträttet liv. Sonen Camillo Castiglione (1517–1598) gav målningen till Francesco Maria II della Rovere, hertigen av Urbino (1549–1631). Via diverse mellanhänder i bland annat Amsterdam hamnade tavlan i kardinal Jules Mazarins ägo. Efter kardinalens död 1661 förvärvades den av Ludvig XIV.

Rafaels porträtt beundrades och kopierades av flera konstnärer, däribland Peter Paul Rubens vars målning skiljer sig i flera detaljer, till exempel händerna som är helt synliga och inte beskurna som i originalmålningen. Rubens tavla målades 1630 och ingår i samlingarna på Courtauld Institute of Art i London. Även den norske konstnären Hans Heyerdahl kopierade Rafaels porträtt 1878–1879; den tavlan är utställd på Nasjonalmuseet i Oslo. Andra konstnärer som inspirerats av porträttet är Tizian, Rembrandt (som såg tavlan när den auktionerades ut i Amsterdam och då gjorde en skiss av den), Jean-Auguste-Dominique Ingres (jämför Porträtt av Louis-François Bertin) och Henri Matisse (som kopierade den).

Relaterade målningar

Referenser

Externa länkar