Piero della Francesca

I den här artikeln kommer vi att analysera ämnet Piero della Francesca ur olika perspektiv, i syfte att belysa dess implikationer och betydelse i olika sammanhang. Piero della Francesca är ett ämne som har skapat stort intresse de senaste åren, på grund av dess relevans inom _var2-området. Genom hela artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna av Piero della Francesca, från dess ursprung till dess möjliga konsekvenser i framtiden. Dessutom kommer vi att undersöka inflytandet av Piero della Francesca i dagens samhälle och dess roll i utvecklingen av _var3. Genom ett multidisciplinärt tillvägagångssätt strävar vi efter att ge en heltäckande och heltäckande bild av Piero della Francesca, för att främja en informerad och berikande debatt om detta ämne.

Piero della Francesca
FöddPiero di Benedetto dei Franceschi
1415
Sansepolcro, Italien
Död12 oktober 1492
Sansepolcro, Italien
Medborgare iItalien
SysselsättningMålare, matematiker, konstteoretiker
Noterbara verkDen helige Hieronymus (Montserrat), Kristi gisslande, Jesu födelse och De Prospectiva Pingendi
Redigera Wikidata
Piero della Francesca - "Kristi dop" (1448-1450). National Gallery, London.

Piero della Francesca, eg. Piero di Benedetto dei Franceschi, född cirka 1415 i Sansepolcro utanför Arezzo i Toscana, död 12 oktober 1492 i Sansepolcro, var en italiensk målare.

Piero della Francesca var lärjunge till Domenico Veneziano i Florens och förenade sina umbriska ungdomsintryck med den florentinska skolans nyvinningar. Särskilt var Paolo Uccellos perspektivstudier betydelsefulla för honom. I sina mogna verk visade han nya vägar för måleriet. Riktiga rumsförhållanden skapade han inte endast genom perspektivisk förminskning av figurerna, utan även genom avtoning och modellering. Som en föregångsman framstod han dessutom in sin behandling av det fria ljuset, vilket han lät spela i reflexer på kropparna. Genom den tektoniska kompositionen, som stöddes av de starkt plastiska figurernas stora, slutna konturer, uppnådde han en intryckfull mural stil. Det enda bevarade exemplet på hans monumentalmålningar utgörs av hans på 1460-talet tillkomna fresker i San Francesco i Arezzo, som skildrar episoder ur det heliga korsets legend. Av Piero della Francescas målningar märks särskilt porträtt av Federico da Montefeltro och hans gemål Battista Sforza, idag i Uffizierna.

Av betydelse för Piero della Francescas måleri var en oljemålningsteknik, som han blandade med den tidigare temperatekniken. Han var en av de första i Italien som tog intryck av den nederländska konsten, vilket bland annat märks i Jesu födelse. Han kom själv, liksom sina båda lärjungar Luca Signorelli och Melozzo da Forlì, att utöva ett stort inflytande över utvecklingen inom det italienska måleriet.

Piero della Francesca var en av ungrenässansens mest tongivande konstnärer och en pionjär för den perspektiviska bildkonstruktionen. Han skrev även en bok i ämnet, De Prospectiva Pigendi.

I Pieros tidiga verk är inflytandet från Masaccio tydligt, men så småningom utvecklade han en helt egen stil. Tre berömda verk är Kristi dop, Kristi gisslande samt Uppståndelsen. Pieros kompositioner utmärks av ett matematiskt exakt uträknat rumsdjup, men deras innebörd har varit ämne för många kontroverser.

Noter

  1. ^ Art UK, Art UK-id: -piero-della-francesca, läst: 14 oktober 2015.
  2. ^ BeWeB, BeWeB person-ID: 3343, läst: 13 februari 2021.
  3. ^ abART, abART person-ID: 18856.
  4. ^ läs online, www.pierodellafrancesca.it .
  5. ^ National Gallery of Art - Collection, NGA konstnärs-ID: 1787.
  6. ^ MacTutor History of Mathematics archive, läst: 22 augusti 2017.
  7. ^ RKDartists, RKDartists-ID: 63396.
  8. ^ MutualArt.com, MutualArt konstnärs-ID: FEF6EA55AC22EFAB.
  9. ^ BeWeB, BeWeB person-ID: 3343, läst: 4 augusti 2020.
  10. ^ abART, abART person-ID: 18856, läst: 1 april 2021.
  11. ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, NKC-ID: xx0011775, läst: 28 september 2023.
  12. ^ Tjeckiska nationalbibliotekets databas, NKC-ID: xx0011775, läst: 15 december 2022.
  13. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1932

Externa länkar