Pelle Snusk

Numera är Pelle Snusk ett ämne som står i centrum för uppmärksamhet och debatt inom olika områden. Dess implikationer och återverkningar är av stor betydelse, varför det är viktigt att analysera det ur olika perspektiv. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Pelle Snusk, undersöka dess inverkan på samhället, dess utveckling över tid och möjliga lösningar eller tillvägagångssätt som kan övervägas. Detta ämne är av allmänt intresse och dess relevans kan inte ignoreras, så det är viktigt att förstå det på ett heltäckande sätt för att fatta välgrundade beslut och främja en konstruktiv dialog om det.

Pelle Snusk

Pelle Snusk (original: Der Struwwelpeter) är en tysk barnbok skriven av författaren och psykiatern Heinrich Hoffmann, som även själv illustrerade sina böcker.

Boken (Der Struwwelpeter eller Peter Struwwel) skrev han till sin son. Den publicerades 1845, och på svenska 1849 under titeln Julbocken eller Pelle Snusk, och har därefter getts ut på svenska i många upplagor. I Finland har boken utkommit på svenska i flera upplagor med titeln Drummel-Petter eller lustiga historier och tokroliga bilder för barn.

Boken blev en stor succé på 1800-talet då den utkom i över 100 upplagor och sammanlagt i mer än 20 miljoner exemplar. Den återspeglar 1800-talets syn på barnuppfostran: det gäller att ta till hårda metoder för att sätta stopp för barns olika ovanor, till exempel ovilja att tvätta sig och klippa naglarna.

Förutom huvudpersonen Pelle Snusk förekom bifigurer som "Konrad Tumslickare", "Den elake Ture", "Den ostyrige Filip", "Janne Stjärnkikare", "Sopp-Fabian" och "Flygande Robert". Namnen varierar något i senare översättningar.

Bilder

Barnboken Pelle Snusk i svensk översättning (Julbocken eller Den svenska Drummelpetter. Lustiga historier och roliga bilder). Från Hallwylska museet.

Källor

Noter

  1. ^ "Pelle Snusk" Arkiverad 20 maj 2021 hämtat från the Wayback Machine. på Satirarkivet
  2. ^ Klingberg, Göte (1995). ”De första svenskspråkiga Struwwelpeter-upplagorna”. Barnboken (Stockholm: Svenska barnboksinstitutet, 1978-) 1995 (18:1),: sid. 2-10. ISSN 0347-772X.  Libris 3100302
  3. ^ "Julbocken eller Pelle Snusk" i Libris

Externa länkar