Pelle Johansson

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Pelle Johansson ur ett brett och multidisciplinärt perspektiv. Pelle Johansson är ett ämne som har väckt intresse och debatt inom olika samhällsområden, från politik till populärkultur. Genom historien har Pelle Johansson spelat en avgörande roll för att forma vår sociala, ekonomiska och kulturella verklighet. Genom denna analys kommer vi att försöka förstå komplexiteten och dimensionerna av Pelle Johansson, såväl som dess inverkan på våra liv. Från dess ursprung till dess nuvarande relevans kommer den här artikeln att fördjupa sig i de olika aspekterna av Pelle Johansson och hur det har format världen vi lever i.

Per (Pelle) Emanuel Johansson, född 11 juni 1901 i Marieby församling i Jämtlands län, död 14 maj 1983Frösön, var en svensk målare.

Han var son till lantbrukaren Johan Olof Persson och Kristina Olofsson. Efter avslutad skolgång kom han i målarlära hos dekorationsmålaren Fritz Källgren i Östersund. Han drev en egen dekorationsmålningsateljé i Östersund 1928–1938. Han vistades och bedrev konststudier i Amerika 1948–1949 samt i Frankrike och Italien 1950–1952. Separat ställde han ut i Östersund 1955 och han medverkade i samlingsutställningar med Sällskapet för jämtländsk konstkultur och Östersunds konstklubb. Han var ansvarig för utformningen av föreningen Gamla Östersunds jubileumsutställning 1945. Som konstnär experimenterade han sig fram med olika tekniker och motiv men han målade huvudsakligen motiv från fjällvärlden med forsar och vattenfall.

Tryckta källor