Paul Abraham

I dagens värld har Paul Abraham blivit ett ämne av stor relevans och intresse. Med tidens gång har Paul Abraham visat sig vara ett ämne som inte lämnar någon oberörd, genererar debatter, motstridiga åsikter och oändliga reflektioner. Vikten av Paul Abraham ligger i dess inverkan på olika aspekter av vardagen, från politik till populärkultur. Likaså har Paul Abraham varit föremål för studier och forskning, vilket har gett upphov till många framsteg och upptäckter som har revolutionerat vår förståelse av världen omkring oss. I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska inverkan av Paul Abraham och dess inflytande på olika sfärer i samhället.

Levnad
Född2 november 1892
Sombor Österrike-Ungern Österrike-Ungern
Död6 maj 1960 (67 år)
Hamburg Tyskland Tyskland
BegravdFriedhof Ohlsdorf[1]

Paul Abraham, ungerska Ábrahám Pál (född 2 november 1892 död 6 maj 1960) var en ungersk kompositör. Han föddes i staden Apatin, som då låg i Ungern, men i dag ligger i Vojvodina, en delvis ungersktalande del av Serbien.

Biografi

Abraham studerade musik vid konservatoriet och Kungliga Musikhögskolan i Budapest. Hans första framgångar var med klassiska stycken och han fick bland annat ett Josef Haydn-pris 1922. Ekonomiska bekymmer tvingade honom att söka arbete och han blev i slutet av 1920-talet dirigent i Budapest och där framfördes hans två första operetter utan framgång.

1929 flyttade Abraham till Berlin och Metropolteatern. I en av UFA:s musikfilmer gör en av hans sånger Bin kein Hauptmann, bin kein grosses Tier stor succé och den följs av de operetter, som gjort honom känd.

Vid nazisternas maktövertagande 1933 utdömdes hans musik som entartet, urartad, och som judisk kompositör var han inte längre önskvärd. Han flyttade därför till Wien, bara för att snart tvingas att åter ge sig på flykt, nu till USA via Kuba.

Hans mentala hälsa hade sedan början av 1930-talet varit något vacklande (han led bland annat av utpräglad bacillskräck), och den försämrades allt mer. Han avled på sjukhus i Hamburg 1960.

Externa länkar

  1. ^ läs online, www.friedhof-hamburg.de , läst: 24 september 2022.