Nykteus

I den här artikeln kommer vi att utforska Nykteus ur olika perspektiv och i olika sammanhang. Nykteus är ett ämne som har väckt intresse och debatt över tid, och dess relevans fortsätter att vara uppenbar idag. Genom den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i de många aspekter som Nykteus omfattar, och ta upp dess implikationer, dess historia, dess inverkan på dagens samhälle, såväl som de möjliga perspektiven som erbjuds av experter och forskare i ämnet. Likaså kommer vi att undersöka olika åsikter och synpunkter i relation till Nykteus, i syfte att ge läsaren en komplett och berikande vision om detta ämne.

Nykteus, som ibland benämndes som "den nattlige", var en kung i Thebe i grekisk mytologi.

Han hade en dotter som hette Antiope. Dottern blev förförd av guden Zeus och blev snart gravid. När Nykteus fick reda på hennes graviditet blev han rasande och körde iväg henne ur staden.

Förtvivlad flydde Antiope till staden Sykion där hon sökte skydd hos kung Epopeus. De två gifte sig och snart därefter födde Antiope Zeus tvillingsöner. När Nykteus fick veta var hans dotter tagit vägen kallade han till sig sin bror Lykos och gav honom i uppgift att straffa dottern och hennes make. Sedan tog han sitt eget liv.

Lykos tog sig in i Sikyon, besegrade staden och dödade Epopeus. Han tog tvillingarna och lämnade dem i ödemarken. Sedan tillfångatog han Antiope, kastade henne i fängelse och torterade henne tillsammans med sin hustru Dirke. Tvillingarna hittades av en herde som tog med dem hem och döpte dem till Amphion och Zethos. Efter många år när pojkarna hunnit växa upp, lyckades Antiope fly och hon sökte upp dem och bad om deras beskydd. Sönerna kände genast igen sin mor. När de hört hennes berättelse begav de sig till Thebe och dödade kung Lykos. Dirke däremot, band de fast vid hornen på en tjur så att hon stångades till döds. De tog sedan hennes döda kropp och slängde den i en källa på berget Kitharion som efter det uppkallades efter henne. Guden Dionysos förvandlade dock Dirke till en nymf och hennes vatten var heligt för honom.

Referenser

  1. ^ Pausanias, Reisen in Griechenland 9,5,4–5