Idag är Negativ binomialfördelning fortfarande ett relevant ämne och av stort intresse för många människor runt om i världen. Dess betydelse har bevarats över tiden, och dess inflytande sträcker sig till olika aspekter av det dagliga livet. Både på det personliga och professionella planet spelar Negativ binomialfördelning en grundläggande roll i beslutsfattande och i hur vi interagerar med vår omgivning. Av denna anledning är det viktigt att fördjupa kunskapen och förståelsen av Negativ binomialfördelning, för att analysera dess implikationer och dess inverkan på vår verklighet. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och tillvägagångssätt på Negativ binomialfördelning, med syftet att erbjuda en heltäckande och berikande vision av detta mycket relevanta ämne.
Den negativa binomialfördelningen är en diskret sannolikhetsfördelning av antalet framgångar eller antalet försök i en sekvens av oberoende och identiskt fördelade Bernoulliförsök innan ett specificerat (icke-slumpmässigt) antal misslyckanden (betecknat r ) inträffar.
Vi kan till exempel definiera att när vi kastar en tärning och får en sexa är det en framgång, annars ett misslyckande. Sedan väljer vi r lika med 3. Vi kastar sedan tärningen upprepade gånger tills siffran 6 visas för tredje gången. I ett sådant fall är sannolikhetsfördelningen av antalet misslyckanden (annat än sexa) som uppträdde en negativ binomialfördelning.
Den negativa binomialfördelningen har följande sannolikhetsfunktion:
där k är antalet misslyckade försök. Parametrarna är r, antal lyckade försök, och p, sannolikheten för ett lyckat försök. Binomialkoefficienten kan skrivas om som:
Ett annat sätt är att utnyttja den så kallade negativa binomialkoefficienten:
Naturligtvis kan vi räkna antalet försök oberoende om de är lyckade eller inte:
Den negativa binomialfördelningen kan skrivas med följande sannolikhetsfunktion i stället:
där k är antalet misslyckade försök. Parametrarna är r, antal lyckade försök, och μ, väntevärdet. Då blir
Väntevärdet för antal misslyckanden är . Om vi räknar alla försök blir väntevärdet .
Parametern r kan också vara vilket positivt reellt tal som helst. Då får fakulteterna ersättas med gammafunktionen. Ibland pratar man om Pascalfördelningen (efter Blaise Pascal) då r är ett heltal och om Polyafördelningen (för George Pólya) för reella r.
|