Nazisternas maktövertagande

Namnet Nazisternas maktövertagande har varit föremål för intresse och debatt genom åren, vare sig det är för dess inverkan på samhället, dess relevans inom ett specifikt område eller dess inflytande på populärkulturen. Eftersom intresset för Nazisternas maktövertagande fortsätter att växa är det viktigt att förstå dess betydelse och roll i olika aspekter av livet. I den här artikeln kommer vi att utforska Nazisternas maktövertagande på djupet, analysera dess inverkan, relevans och hur den har format den värld vi känner. Från dess ursprung till dess utveckling idag har Nazisternas maktövertagande spelat en betydande roll inom olika områden, och det är avgörande att undersöka det från olika perspektiv för att uppskatta dess verkliga omfattning.

Maktövertagandet i Berlin den 30 januari 1933.

Nazisternas maktövertagande (tyska: Machtübernahme) eller Bruna revolutionen var Adolf Hitlers och Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) övertagande av makten i Tyskland under åren 1933–1934. Då ersattes Weimarrepubliken av den nazistiska enpartidiktaturen Nazityskland.

Maktövertagandet inleddes genom att rikspresidenten Paul von Hindenburg den 30 januari 1933 utnämnde Hitler till rikskansler i en koalitionsregering mellan Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP) och Tysknationella partiet. Året efter fullbordades maktövertagandet genom att Hitler efter Hindenburgs bortgång i augusti 1934 ersatte denne som rikspresident. Hitler sammanfogade de två ämbetena med titeln Führer und Reichskanzler.

Hitlers första ministär

Referenser

Noter

  1. ^ Toland 1978, s. 42-60.

Tryckta källor

  • Toland, John, red (1978) (på engelska). Hitler: The Pictorial Documentary of His Life. New York: Doubleday. ISBN 0-385-04546-8 

Externa länkar