Ämnet Navigationsskola är av stor betydelse i dagens samhälle. Många har olika åsikter om Navigationsskola, och i den här artikeln ska vi utforska olika perspektiv och synpunkter på detta ämne. Navigationsskola har varit föremål för debatt i åratal, och dess relevans är fortfarande giltig idag. Genom denna artikel kommer vi att försöka belysa de olika dimensionerna och aspekterna relaterade till Navigationsskola, med syftet att erbjuda en heltäckande och berikande vision för våra läsare.
Navigationsskola, mellan 1951 och 1980 Sjöbefälsskola var skolor för utbildning av fartygsbefäl och maskinbefäl i Sverige. Två av kvarvarande sjöbefälsskolorna uppgick 1980 i högskoleutbildning i Göteborg respektive Kalmar och de andra kvarvarande sjöbefälsskolorna, Härnösand, Malmö och Stockholm, lades ner.
I en skrivelse 1827 förordnades att navigationsskolor skulle inrättas i Stockholm, Göteborg och Gävle. Skolorna i Stockholm, Göteborg, Gävle, Malmö och Kalmar startade 1841 följt av Härnösand, Karlshamn och Visby 1842, Västervik 1858 samt Strömstad 1841. Skolorna i Karlshamn, Visby, Västervik, Strömstad och Gävle upphörde 1912.
Utbildning för maskinister infördes 1877.
Tidigare skolor i Sverige var en styrmansskolan i Stockholm inrättade enligt kungligt brev 1658 och en navigationsskola inrättades i Karlskrona 1794 men den ingick inte i skolorna för handelssjöfart under 1800-talet.