I dagens värld intar Nasaréerna en central plats i våra liv. Oavsett om det är politik, teknik, historia eller något annat intresseområde, är Nasaréerna ett ämne som väcker intresse och nyfikenhet hos miljontals människor runt om i världen. I den här artikeln kommer vi att utforska olika aspekter relaterade till Nasaréerna, fördjupa oss i dess relevans, dess inverkan på samhället och de olika perspektiven som kan ha på detta ämne. Från dess ursprung till dess utveckling idag har Nasaréerna varit föremål för debatt, reflektion och analys, och genom denna artikel kommer vi att söka belysa olika aspekter som omger den.
Nasaréerna (grekiska: nazoraioi Ναζωραῖοί; hebreiska: notzrim נוצרים) är plural av adjektivet Nasaret, som används i singular i namn, Jesus från Nasaret (Iesous Nazoraios Ιησούς Ναζωραίος). Singularformen är ett vedertaget begrepp för "en kristen" på hebreiska (notzri), arameiska (natsar) och arabiska (nasrani).
Den första förekomsten av ordet "Nasaréerna" i plural är av judisk advokat, Tertullus i sin anklagelse mot Paulus från Tarsus, framför guvernören, Antonius Felix:
Nasaréerna var en tidig judisk-kristen sekt vilken liksom ebioniterna iakttog de judiska lagarna och riterna, men skiljde sig från ebioniterna då de trodde på Jesu jungfrufödelse.[3] Nasaréerna levde liksom esséerna i trakterna omkring Döda havet. De var ursprungligen judiska konvertiter som hade kristnats av apostlarna.[4] Både Hieronymus och Epifanius skrev om hur Nasaréerna levde på 400-talet. Lite är dock känt om hur sekten sedan försvann.[5][6]
Sedan 1800-talet har ett flertal moderna rörelser börjat använda sig av termen "Nasaréer" eller "Nasarener".
I reformerta kretsar framgick en sekt i mitten av 1800-talet och spriddes i dåvarande södra Ungern, Österrike, Elsass och Ohio. Nasarenerna samlades till gudstjänst i privathem, praktiserade vuxendop, eftersträvade ett strängt bibelenligt liv och vägrade bland annat krigstjänst.[7]
En av sidenvägaren J. J. Wiz (död 1858) från Basel grundad mystiskt-extatisk sekt har även de kallats Nasarener.[7]
Konstnärsgruppen Nasarenerna använde namnet.