Mjölkmaskin

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Mjölkmaskin. Från dess inverkan på samhället till dess tillämpningar i det dagliga livet, representerar Mjölkmaskin ett ämne av universellt intresse som har fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och bakgrunder. Utefter dessa linjer kommer vi att utforska dess ursprung, utveckling och relevans i dagens värld, såväl som åsikter och perspektiv från experter på området. Förbered dig på att fördjupa dig i en djupgående och mångsidig analys av Mjölkmaskin, som utan tvekan kommer att ge dig ny förståelse och inspiration om detta spännande ämne.

Mjölkning med mjölkmaskin

En mjölkmaskin är en maskin som mjölkar en ko mekaniskt. Mjölkning av kor skedde förr för hand, men sedan 1970-talet har de flesta bönder i i-länderna mjölkmaskiner. Under slutet av 1990-talet inleddes mjölkrobotiseringen som nästa steg i den allt mer automatiserade produktionen på dagens lantbruksgårdar.

Svenskt lantbruk

Redan under första hälften av 1800-talet experimenterade man med mekaniska lösningar för mjölkningen, dock ofta med negativa verkningar för kornas välbefinnande. Man tänkte sig då främst att suga med vakuum. Men vid det Allmänna Svenska Lantbruksmötet i Malmö 1896 presenterade företaget DeLaval maskinen Laktator, som simulerade ett naturligare utkramade av mjölken.

Under 1900-talet har nya tekniska framsteg kombinerat med nya transportmöjligheter m.m. betytt att mjölkbönderna har minskat betydligt i antal och är numera (2015) omkring 4 200 i hela Sverige. Centraliseringen av mjölkproduktionen har även lett till en minskning av antalet mejerier.

Det finns idag omkring 400 gårdar med mjölkningsrobotar och cirka 600 mjölkstationer. Man räknar med att cirka 10 procent av de svenska korna mjölkas i automatiska mjölkningssystem[källa behövs] (AMS) medan huvuddelen fortsatt använder andra mjölkmaskiner. Vanligt förekommande märken är DeLaval, GEA Group och Lely.

Se även

Källor

Externa länkar