Mimi Sverdrup Lunden

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Mimi Sverdrup Lunden. Mimi Sverdrup Lunden är ett ämne som har fångat uppmärksamhet och intresse hos människor i alla åldrar och sociala skikt. Sedan dess uppkomst har Mimi Sverdrup Lunden varit föremål för debatt, forskning och analys av experter inom olika områden. I den här artikeln kommer vi att undersöka de olika aspekterna och aspekterna relaterade till Mimi Sverdrup Lunden, samt dess inverkan på samhälle och kultur. Dessutom kommer vi att fördjupa oss i dess utveckling över tiden och dess relevans idag. Gör dig redo att upptäcka allt du någonsin velat veta om Mimi Sverdrup Lunden och fördjupa dig i en värld av kunskap och upptäckter.

Mimi Sverdrup Lunden
FöddMaria Sverdrup
13 juni 1894
Solunds kommun, Norge
Död8 januari 1955 (60 år)
Medborgare iNorge
Utbildad vidUniversitetet i Oslo
SysselsättningÖversättare
BarnSiri Sverdrup Lunden (f. 1920)
FöräldrarEdvard Sverdrup
SläktingarHarald Ulrik Sverdrup (syskon)
Redigera Wikidata

Mimi Sverdrup Lunden, född 13 juni 1894 i Sulen, Sogn, död 8 januari 1955 i Oslo, var en norsk lärare, författare samt kvinnosaks- och fredsaktivist.

På 1930-talet var Lunden aktiv antifascist. Hon var bland annat ledare för organisationen Asylrettens venner och verkade för att Carl von Ossietzky skulle tilldelas Nobels fredspris (vilket slutligen skedde 1936). Efter att själv ha sagts upp på grund av sitt kön blev Lunden aktiv i kampen för att stärka kvinnors ställning i arbetslivet. Hon var även starkt engagerad i fredsrörelsen, kärnvapenmotståndet och i motståndet mot Norges medlemskap i NATO. Hon var ställföreträdande ordförande i Norsk Kvinnesaksforening 1936 och ordförande i den norska sektionen av Kvinnornas Demokratiska Världsförbund som inrättades 1948.

Lunden författade flera böcker om norska kvinnors historia. Hon utgav bland annat De frigjorte hender (1941), Kvinnen og maskinen (1946), Den lange arbeidsdagen (1948) och Barnas århundre (1948).

Källor