Messinasundet

I den här artikeln kommer en djupgående analys att göras om Messinasundet, som tar upp olika aspekter som gör att läsaren kan få detaljerad och fullständig kunskap om detta ämne/person/datum. Dess ursprung, dess relevans idag, dess effekter på olika områden och möjliga framtida konsekvenser kommer att undersökas. Dessutom kommer olika perspektiv och åsikter från experter i ämnet att studeras, i syfte att ge en bred och balanserad vision. Genom att samla in och analysera relevant information strävar vi efter att erbjuda en heltäckande bild av Messinasundet och bidra till att berika kunskapen om detta ämne/person/datum.

Lägeskarta

Messinasundet, Stretto di Messina, är ett sund i Medelhavet som skiljer Sicilien från Italiens fastland och förenar Tyrrenska havet med Joniska havet. Det är 42 kilometer långt och vid norra infarten mellan Punta del Faro på Sicilien och Torre Cavallo 3,28 kilometer brett, men vidgar sig mot söder till 18 kilometer. Det har omfattande färjetrafik bland annat mellan Messina på Sicilien och Villa San Giovanni i Kalabrien.

Messinasundet på natten.

I grekisk mytologi var Karybdis ett monster som förvandlade sig till en malström i Messinasundet för att försöka krossa sjömän, däribland Odysseus, emot havsvidundret Skyllas klippor. De utgör numera inga faror för sjöfarten. Karybdis förklaras vara en mycket kraftig virvel orsakad av tidvattnet och Skylla en personifikation av den våldsamma havsbränningen vid klippiga stränder.

Satellitfoto över Messinasundet.

Se även

Referenser

  1. ^ TheSanti63 (25 augusti 2010). ”Correnti nello Stretto di Messina”. https://www.youtube.com/watch?v=aPyGZEGXm9Q. Läst 19 juli 2017. 
  2. ^ Messinasundet i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1913)
  3. ^ Skylla i Nordisk familjebok (andra upplagan, 1917)

Externa länkar