I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Mensa på djupet, undersöka dess ursprung, utveckling över tid och dess relevans idag. Genom historien har Mensa spelat en grundläggande roll i olika aspekter av samhället, från dess inflytande på kultur och konst till dess påverkan på vetenskap och teknik. Genom en omfattande analys kommer vi att undersöka de olika perspektiven och diskussionerna kring Mensa, och försöka belysa dess implikationer och möjliga framtida utvecklingar. Likaså kommer vi att överväga åsikter från experter på området och ta hänsyn till erfarenheter och vittnesmål från dem som på nära håll har upplevt inflytandet av Mensa i sina liv.
Mensa är en ideell förening för människor med hög IQ. Kravet för medlemskap i Mensa, förutom medlemsavgift, är att vederbörande presterar ett resultat bland de översta två procenten av befolkningen på ett standardiserat intelligenstest. Med andra ord ska vederbörande uppnå 131 på Wechslers IQ-skala, 131 på Stanford-Binets (SB5), eller 150 på Cattellskalan; samtliga är mätningssätt som uppmäter ett IQ som är högre än 98% av befolkningens. Det test som används av svenska Mensa sedan 10 år tillbaka mäter efter den standardiserade Wechslerskalan[1].
Mensas ändamål, så som de formuleras i föreningens stadgar, är:
Ordet mensa är latin och betyder bord. Namnet står för en rundabordsgemenskap där ursprung, ålder, politisk åsikt, utbildning eller social bakgrund är irrelevant. Mensa grundades i England 1946, och har idag ca 100 000 medlemmar över hela världen. Flest medlemmar finns i Storbritannien och USA. Sverige är det land som har flest Mensamedlemmar per capita; Mensa Sverige har idag (april 2023) närmare 7 800 medlemmar i åldrarna 5 till 83 år.
Inom Mensa finns ett antal verksamheter:
Föreningen delar varje år ut Mensapriset till en person eller organisation för att uppmärksamma en idé, företeelse eller gärning som främjat mänsklig intelligens. 2017 delades det ut till ekonomiprofessorn Micael Dahlen.
Som medlem i ett land går det i regel bra att besöka möten i andra länder, liksom internationella träffar. Det är också möjligt att ansöka om gästmedlemskap i ett annat land ifall en medlem exempelvis flyttar utomlands temporärt.
En medlem i Mensa väljer själv i vilken grad han eller hon vill engagera sig. Alla medlemmar är emellertid välkomna att aktivt bidra till Mensas utveckling som organisation och idé. Om en medlem till exempel vill bjuda in till möte för att diskutera ett visst tema eller genomföra någon annan aktivitet, så uppmuntras detta.
Medlemskap i Mensa är privat. Föreningen avslöjar inte för icke-medlemmar vem som är – eller inte är – medlem. Det står varje medlem fritt att själv berätta om sitt medlemskap i Mensa, om han eller hon så önskar.
|
|