Matthäus Daniel Pöppelmann

Idag är Matthäus Daniel Pöppelmann ett ämne som skapar stort intresse och debatt i samhället. I åratal har Matthäus Daniel Pöppelmann varit föremål för studier, analys och reflektion av experter och forskare inom olika områden. Dess relevans har återspeglas i ett flertal studier, konferenser och publikationer som försöker förstå dess inverkan och omfattning i olika sammanhang. Matthäus Daniel Pöppelmann är ett ämne som går över gränser och når människor i olika åldrar, kön, kulturer och nationaliteter, vilket skapar en berikande dialog som gör att vi kan förstå det ur olika perspektiv. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i världen av Matthäus Daniel Pöppelmann, utforska dess ursprung, utveckling och konsekvenser i dagens samhälle. Genom intervjuer, analyser och vittnesmål kommer vi att ge en röst till dem som har påverkats av Matthäus Daniel Pöppelmann och fördjupa oss i dess globala implikationer.

Wallpavillon i Zwinger i Dresden.

Matthäus Daniel Pöppelmann, född 3 maj 1662 i Herford, död 17 januari 1736 i Dresden, var en tysk arkitekt.

Pöppelmann inledde sin verksamhet på landsbygden, besökte Rom 1710 och Paris 1715 och blev Oberlandbaumeister 1718. Åt kung August den starke började han redan i århundradets första år att utföra ritningar till ett nytt, storslaget slott i Dresden. Krigen med Karl XII hindrade dessa omfattande planers genomförande, det enda, som fullbordades, var förgården, Zwinger (1710–1722), omgiven av arkader och paviljonger i formrik, lekande och yppig barock. Platsens ena långsida, som enligt planen skulle begränsas av slottets fasad, upptas nu av Gottfried Sempers museibyggnad i italiensk högrenässans.

Pöppelmann byggde i Dresden Taschenbergska palatset (1710) och påbörjade Holländska palatset (1715, senare ombyggt och förstorat av fransmannen Jean de Bodt i franskt klassiska former och kallat Japanska palatset) och ombyggde slottet Moritzburg (1722) och Augustusbrücke 1727–1731.

Källor

Externa länkar