Idag ska vi fördjupa oss i den fascinerande världen av Maskrosbarn. Från dess ursprung till dess inverkan på dagens samhälle. Maskrosbarn har varit föremål för intresse och studier inom olika områden, från naturvetenskap och teknik till kultur och konst. Genom historien har Maskrosbarn spelat en grundläggande roll i människors liv, genom att påverka deras tro, seder och sätt att leva. I den här artikeln kommer vi att utforska alla aspekter av Maskrosbarn, från dess innebörd till dess implikationer i den samtida världen, och erbjuder en komplett och detaljerad bild av detta mycket relevanta ämne. Följ med oss på denna upptäcktsresa och kunskap om Maskrosbarn.
Maskrosbarn är barn som har det svårt hemma men som klarar sig ändå, ungefär som en maskros kan växa upp genom asfalten.
De barn som klarar sig trots alla svårigheter har i engelskspråkig facklitteratur benämnts "superkids", "stress-resilient" eller "invulnerables". På svenska har de i litteraturen förutom maskrosbarn, även kallats "osårbara barn" eller "stressmotståndskraftiga barn".
Barn som klarat sig exceptionellt bra, trots att de vuxit upp med psykiskt sjuka föräldrar, har ofta haft någon vuxen utanför familjen som engagerat sig i barnet och kunnat hjälpa det.
Ordet myntades av journalisten och författaren Ami Lönnroth i samband med hennes kolumner i Svenska Dagbladet och hennes bok Maskrosbarn 1987.
På engelska förekommer begreppet "Dandelion Kids", vilket tros härstamma från det svenska uttrycket.