Malajiska federationen

Idag är Malajiska federationen ett ämne som får aktualitet inom olika samhällsområden. Dess inverkan har sträckt sig till flera sektorer, vilket har skapat debatt och kontroverser kring dess konsekvenser och konsekvenser. Från den ekonomiska till den sociala sfären har Malajiska federationen fångat uppmärksamheten hos både experter och medborgare, som försöker bättre förstå dess inflytande och hitta sätt att hantera dess utmaningar. I den här artikeln kommer vi att på ett omfattande sätt utforska innebörden, omfattningen och konsekvenserna av Malajiska federationen, samt möjliga strategier för att hantera dess utmaningar.

Malajiska federationen
Persekutuan Tanah Melayu (Malajiska)
ڤرسكوتوان تانه ملاي (Jawi)

1948–1963
Flagga Vapen
Huvudstad Kuala Lumpur
Språk malajiska, engelska
Statsskick protektorat
Bildades 1948


Upphörde 1963


Idag del av Malaysia
Självständigt 1957

Malajiska federationen (Malajiska: Persekutuan Tanah Melayu, Jawi: ڤرسكوتوان تانه ملايو) är namnet på en federation av 11 stater (de nio malajiska staterna och två ur den brittiska Straits Settlements: Penang och Malacka) som existerade från 31 januari 1948 till 16 september 1963. Förbundet blev självständigt från Storbritannien den 31 augusti 1957. Det ombildades som Malaysia med utökningen med Singapore, samt delstaternaBorneo som kom att bli Östmalaysia: Nordborneo (under namnet Sabah) och Sarawak 1963. Singapore blev självständigt 1965.

Mellan 1946 och 1948 bildade de 11 staterna från Brittiska Malaya en gemensam brittisk kronkoloni som kallades Malajiska unionen. På grund av motstånd från malajiska nationalister upplöstes unionen och ersattes av Malajiska federationen, där de symboliska positionerna för härskarna i de nio Malajstaterna återställdes. Liksom med Malajiska unionen inkluderade federationen till en början inte Singapore, trots sina traditionella förbindelser till Malaya[förtydliga].

Se även

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, 25 juni 2012.