Lordpresident

Idag är Lordpresident ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos miljontals människor runt om i världen. Från dess ursprung till dess inverkan på det moderna samhället har Lordpresident varit föremål för debatt, forskning och spekulationer. Med en historia som går tillbaka århundraden har Lordpresident utvecklats och anpassats till kulturella och tekniska förändringar, och blivit ett relevant ämne idag. I den här artikeln kommer vi att utforska inverkan av Lordpresident på olika områden i det dagliga livet och dess inverkan på det samtida samhället. Dessutom kommer vi att analysera de senaste trenderna och upptäckterna relaterade till Lordpresident, och erbjuda en heltäckande bild av dess betydelse i dagens värld.

Vapen som används av Privy Council Office.

Lordpresident (engelska: Lord President of the Council) kallas en av Storbritanniens höga riksämbetsmän, ordförande och föredragande i kronrådet (engelska: Privy Council).

Bakgrund

Ämbetet blev stadigvarande 1679; dessförinnan hade oftast lordkanslern eller någon annan rådsmedlem utövat ordförandeskapet. I den mån rådets funktioner blivit övervägande formella och vikit för kabinettets, har lordpresidentens ämbete så småningom avtagit i betydelse. Undervisnings-, hälsovårds- och jordbruksärenden har efter vartannat från honom och rådet överflyttats till särskilda ämbetsverk. Numera har lordpresidenten huvudsakligen endast att leda de sällan förekommande sammanträdena i Privy Council. Han är dessutom som minister utan portfölj oftast medlem av kabinettet. Ofta förenas denna sinekur med något annat ministerämbete.

Lordpresidenter

Charles Spencer, 3:e earl av Sunderland.
Spencer Compton, 1:e earl av Wilmington.
Henry Addington, 1:e viscount Sidmouth.
Granville George Leveson–Gower, 2:e earl Granville.
John Russell, 1:e earl Russell.
George Robinson, 1:e markis av Ripon.
Arthur Balfour.
Nick Clegg.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Lord President of the Council, 29 juli 2017.

Noter

  1. ^ ”Londen den 8 Dec”. Ordinarie Stockholmiske Posttijdingar: s. 6. 4 januari 1686. 
  2. ^ ”Londen den 26 Octob.”. Ordinarie Stockholmiske Posttijdender: s. 4. 26 november 1688. 

Externa länkar