I dagens värld har Lettlands nationalbibliotek blivit ett ämne av allt större intresse för samhället. Med den snabba teknikutvecklingen har betydelsen av Lettlands nationalbibliotek tagit en ledande roll i flera aspekter av det dagliga livet. Från dess påverkan på ekonomin till dess påverkan på populärkulturen har Lettlands nationalbibliotek varit föremål för debatt och analys i olika kretsar. I den här artikeln kommer vi att utforska relevansen av Lettlands nationalbibliotek i det moderna samhället, undersöka dess inverkan på olika sfärer och dess roll i att forma framtiden.
Lettlands nationalbibliotek (lettiska: Latvijas Nacionālā bibliotēka) är Lettlands nationalbibliotek, beläget i huvudstaden Riga. Det invigdes den 29 augusti 2014.
Biblioteket grundades i augusti 1919 efter att den självständiga republiken Lettland hade bildats 1918. Bibliotekets första chef var Jānis Misiņš.
Biblioteket har över 4 miljoner volymer, primärt publikationer från Lettland samt sådana från utlandet som handlar om Lettland och det lettiska folket. Specialsamlingar är bland andra letonica, sällsynta böcker, manuskript, konst, musik, broschyrer och kartor.
Nationalbibliotekets nya byggnad Gaismas pils (”Lysslottet”) ligger på Mūkusalas iela 3 vid Daugava mitt emot Rigas gamla stad. Den är ritad av den lettlandsfödde arkitekten Gunnar Birkerts, som inspirerats av lettisk folklore.
Byggnaden är på över 40 000 m2, och har 13 våningar, varav de översta två har panoramautsikt och kan användas till kulturella arrangemang. Det finns omkring 1.000 läsplatser samt magasinsutrymme för sex miljoner publikationer.
I byggnadens atrium finns ett fem våningar högt boktorn som ska fyllas med flera tusen böcker som är gåvor från folk i in- och utlandet. Byggnaden inrymmer också konsertlokalen Ziedonis med 400 platser. Därtill kommer ett konferenscenter samt utställningsutrymmen.
|
|