Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Leninmausoleet, som har varit föremål för intresse och studier av olika discipliner över tiden. Leninmausoleet har utövat ett betydande inflytande på olika aspekter av samhälle, kultur och historia, och satt sin prägel på människors liv och utvecklingen av samhällen. Genom en detaljerad analys kommer de olika dimensionerna och perspektiven kring Leninmausoleet att utforskas, vilket ger läsaren en heltäckande och berikande vision av detta ämne som är så relevant idag. Genom att sammanställa forskning, vittnesmål och expertutlåtanden är syftet att bidra till kunskapen och förståelsen av Leninmausoleet, ge läsaren nödvändiga verktyg för att reflektera och bilda sig en egen bedömning i frågan.
Leninmausoleet (ryska: Мавзоле́й Ле́нина, Mavzolej Lenina) är en byggnad på Röda torget i Moskva. Här förvaras och visas de balsamerade kvarlevorna av Vladimir Lenin sedan 1924, det år han dog.
Byggnaden ritades av den ryske arkitekten Aleksej Sjtjusev på tre dagar 1924. Sjtjusev formgav mausoleet i en stil som sammanförde konstruktivistiska element med inslag från historiska mausoleer, exempelvis Djosers trappstegspyramid och gravmonumentet i Pasargad.
Mausoleet är en av Moskvas mest besökta sevärdheter, öppen i princip dagligen. Fotoförbud råder och kameror får inte tas med in. Det är också förbjudet att tala i mausoleet.
Leninmausoleet har varit öppet för allmänheten sedan 1924, med några undantag krigstid (exempelvis under andra världskriget då Vladimir Lenin evakuerades till Tiumen i Sibirien). Josef Stalins balsamerade kropp placerades intill Lenins år 1953, men då Ryssland avstaliniserades flyttades hans kropp 1961 och begravdes vid Kremlmuren.
Diskussioner har förts om att avveckla mausoleet och slutligen begrava Lenin likt Stalin. En opinionsundersökning från 2017 visade att 63 procent av ryssarna var positiva till att begrava Lenin, medan 31 procent. Rysslands president Vladimir Putin har dock flera gånger sagt att Lenin ska förbli orörd "så länge som vi har folk som sammankopplar sin liv till detta".