Idag står vi inför ett extremt relevant ämne som har fångat intresset hos miljontals människor runt om i världen. Laserdisc har skapat en stor debatt och väckt otaliga åsikter och reflektioner i en mängd olika sammanhang och områden. Det är ett ämne som har blivit en grundläggande del av det offentliga samtalet, både i den politiska och kulturella sfären. Det är därför det är viktigt att fördjupa sig i detta ämne, utforska dess implikationer och i detalj analysera dess betydelse i dagens samhälle. I den här artikeln försöker vi belysa Laserdisc och ta upp olika perspektiv som gör att vi kan förstå dess betydelse och inverkan på den värld vi lever i.
Laserdisc (laserskiva), även skrivet laser disc eller LD, var det första kommersiella optiska lagringsmediet för film, men också använt för TV-spel. Skivorna var oftast i storleken 12 tum, alltså lika stor som en LP-skiva. Det fanns även 8-tumsskivor.
Formatet hette ursprungligen "Discovision" och har marknadsförts under flera andra namn innan "LaserDisc" blev standard på 1980-talet. Exempel:
Tekniken som ligger till grund för LD uppfanns av David Paul Gregg 1958 och patenterades 1961, då under namnet Discovision. Den första demonstrationen genomfördes av Philips och MCA den 12 december 1972.
År 1978 släpptes den första LD-filmen i Nordamerika (Hajen av MCA Universal). Som jämförelse lanserades VHS i USA år 1977 och musik-CD:n 1982.
År 1981 köpte Pioneer upp rättigheterna för att lansera formatet i Japan, då under namnet Laservision. År 1983 lanserades de första utgåvorna på formatet med digitalt ljudspår, och samtidigt lanserades namnet Laserdisc.
LD fick ett svalt mottagande internationellt, även om formatet tekniskt sett var långt före sin tid. Laserdiscspelare var betydligt dyrare än den största konkurrenten VHS, och det gick generellt inte att spela in på formatet. Laserdiscbrännarna som erbjöds var väldigt dyra för vanliga konsumenter, och man kunde heller inte radera materialet från skivan. Formatet blev dock väldigt populärt bland videoentusiaster i USA och Japan. År 1998 fanns Laserdisc i 2 procent av de amerikanska hushållen. Enligt en artikel i The New York Times 1999 hade cirka 10 procent av hushållen i Japan laserdiscspelare.
En LD lagrar data på samma sätt som andra optiska skivmedier. Den har ett plastskikt med mönster av upphöjningar och nedsänkningar som läses av med en laser. Skillnaden mellan LD och andra format är att den lagrar information både analogt och digitalt.
De digitala komponenterna kodas på samma sätt som till exempel en CD-skiva. De analoga signalerna däremot representeras som en frekvensmodulerad våg.
Video lagrades analogt på LD:n som en komposit videosignal.
Det digitala ljudet kunde kodas i flera olika format: