Läroplan för förskolan (Lpfö 18)

Utseende flytta till sidofältet dölj

Läroplan för förskolan (Lpfö 18) är en läroplan för förskolan i Sverige som infördes den 1 juli 2019. Läroplanen reglerar hur verksamheten inom svensk förskola ska bedrivas.

Innehållet i Lpfö 18

Läroplanen har två delar. Den första delen handlar om förskolans värdegrund och uppdrag. Den andra delen stipulerar de mål och riktlinjer som gäller för verksamheten.

Förskolans värdegrund och uppdrag

Den första delen av läroplanen handlar om syftet med förskolan, dess värdegrund och uppdrag i vid bemärkelse. I den här delen framgår det att förskolan ska främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Utbildningen ska främja förståelse och medmänsklighet, vara saklig och allsidig och likvärdig oavsett var i landet den anordnas. Det framgår också att utbildningen ska ta anpassas efter barns olika behov och förutsättningar. Utbildningen ska utgå från en helhetssyn på barn och barnens behov, där omsorg, utveckling och lärande bildar en helhet.

Mål och riktlinjer

Den andra delen av läroplanen handlar om vilka mål och riktlinjer som finns för verksamheten. Följande områden avhandlas i avsnittet:

Målformuleringar i Lpfö 18

Inom områdena 2.1 Normer och värden, 2.2 Omsorg, lärande och utveckling och 2.3 Barns delaktighet och inflytande finns mål specificerade för verksamheten. Varje område inleds med texten "Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla", som sedan åtföljs av ett antal mål, presenterade i punktform. Totalt omfattar de tre områdena 33 mål, varav 25 återfinns i avsnitt 2.2 Omsorg, utveckling och lärande. Här följer några exempel på hur målen är formulerade:

2.1 Normer och värden

2.2 Omsorg, utveckling och lärande

2.3 Barns delaktighet och inflytande

Riktlinjer i läroplanen

För alla de olika områdena i läroplanens andra del, förutom 2.7 Förskollärares ansvar i undervisningen och 2.8 Rektorns ansvar finns riktlinjer preciserade för verksamheten. De är fördelade på två underrubriker, som särskiljer förskollärarens ansvar från vad arbetslaget som helhet ska göra. Därefter följer ett antal punkter som gäller för verksamheten. Här följer ett exempel från varje underrubrik för vart och ett av områdena som har riktlinjer:

2.1 Normer och värden

Förskollärare ska ansvara för att

Arbetslaget ska


2.2 Omsorg, utveckling och lärande

Förskollärare ska ansvara för att varje barn

Arbetslaget ska


2.3 Barns delaktighet och inflytande

Förskollärare ska ansvara för att varje barn

Arbetslaget ska


2.4 Förskola och hem

Förskollärare ska ansvara för att

Arbetslaget ska


2.5 Övergång och samverkan

Förskollärare ska ansvara för att

Arbetslaget ska


2.6 Uppföljning, utvärdering och utveckling

Förskollärare ska ansvara för att

Arbetslaget ska

Förändringar jämfört med Lpfö 98

Lpfö 18 är en reviderad version av Lpfö 98. Det innebär att läroplanen fortfarande har intentionerna att förskolan ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn. Målen riktar sig fortfarande till förskolan, och det finns inga uppnåendemål för barnen. Det har skett förändringar i innehåll, disposition och språk i både del 1 och del 2. Bland annat har vissa texter i del 1 som tidigare fanns under rubriken Förståelse och medmänsklighet i Lpfö 98 flyttats till rubriken Grundläggande värden i Lpfö 18. Så om man vid en första genomläsning tycker att det är mycket nytt så kan det bero på att texter som finns på ett ställe i Lpfö 98 finns på ett annat ställe i Lpfö 18.

Texten har också uppdaterats mot gällande lagstiftning: skollagen, språklagen och lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. Det innebär bland annat att begreppen utbildning och undervisning har förts in i läroplanen. Genom att föra in begreppen i läroplanen betonas att förskolan är en del av skolväsendet.

Förändringar i strukturen

Utgångspunkten har varit att förskolans läroplan ska ha en liknande struktur som de andra skolformernas läroplaner har, främst grundskolans läroplan Lgr 11. Det här påverkar bland annat rubrikerna, som har förändrats jämfört med Lpfö 98 men som också har anpassats till förskolans målgrupp. Ett exempel på det är rubriken till avsnitt 2.3 som inte är exakt likadan som i Lgr11. I Lgr 11 heter den Elevernas ansvar och inflytande, medan den i Lpfö 18 istället heter Barns delaktighet och inflytande.

Förändringar i språket

Språket i läroplanen har bearbetats för att bli mer lättläst. Texten har fått fler underrubriker i del 1 för att göra den mer lättläst och lättare att hitta i. Texten har så långt som möjligt blivit rensad från passiv form, för att det ska bli mer tydligt vem adressaten är. Exempelvis står det i Lpfö 98, under riktlinjer till förskollärare att ”förskollärare ska ansvara för att förskolan tillämpar ett demokratiskt arbetssätt…” I Lpfö 18 står det istället att ”förskollärare ansvarar för att tillämpa ett demokratiskt arbetssätt…” Tanken är att det ska bli tydligt i riktlinjerna vad som förväntas av förskollärare. Motsvarande förändringar finns i de riktlinjer som riktar sig till arbetslaget.

Eftersom titeln förskolechef ersätts med rektor från och med 1 juli 2019 används genomgående ”rektorn” i Lpfö 18.

Läroplaner i Sverige

Läroplanen för förskolan, Lpfö18, är en av flera läroplaner som gäller och har gällt i Sverige.


Referenser

  1. ^ ”Läroplan för förskolan, Lpfö 18”. www.skolverket.se. https://www.skolverket.se/publikationsserier/styrdokument/2018/laroplan-for-forskolan-lpfo-18. Läst 20 december 2020.