Länsförsäkringar

Länsförsäkringar AB
Länsförsäkringar logo.svg
Org.nr502010-9681
TypFederation
HuvudkontorSverige Stockholm, Sverige
NyckelpersonerMaria Engholm
Styrelseordförande
Mathias Collén
VD
BranschFörsäkringsbolag
Antal anställda2 942 (2023)
Historik
Grundat1936 (1801)
Ekonomi
Rörelseresultat▲ 3 240 miljoner SEK
Vinst efter skatt▲ 2 195 miljoner SEK
Tillgångar▲ 731,0 miljarder SEK
Eget kapital▲ 36,2 miljarder SEK
Struktur
Ägare23 försäkringsbolag
DotterbolagLänsförsäkringar Bank
Länsförsäkringar Fondliv
Länsförsäkringar Liv
Länsförsäkringar Gruppliv
Agria
Övrigt
WebbplatsLansforsakringar.se
FotnoterSiffror från 2023 års bokslut.

Länsförsäkringsgruppen är en svensk federation som består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB med dotterbolag. Genom respektive länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring, pension och fastighetsförmedling. Utgångspunkten är den lokala närvaron och beslutskraften. Erfarenheten visar att lokal beslutskraft i kombination med gemensamma resurser skapar ett verkligt mervärde för kunderna. Länsförsäkringsbolagen ägs av försäkringskunderna. Det finns inga externa aktieägare och att uppfylla kundernas behov och krav är alltid det primära uppdraget. Länsförsäkringsgruppen har 3,9 miljoner kunder och 8 700 medarbetare.

Länsförsäkringsgruppen är i juridisk mening inte en koncern. Huvuddelen av sakförsäkringsaffären inom länsförsäkringsgruppen tecknas av länsförsäkringsbolagen. Den sakförsäkringsaffär som bedrivs inom Länsförsäkringar AB-koncernen är framför allt personrisk-, djur- och grödaförsäkring. Även länsförsäkringsgruppens återförsäkringsskydd och mottagen internationell återförsäkring hanteras inom Länsförsäkringar AB-koncernen. Resultatet av länsförsäkringsgruppens sakförsäkringsverksamhet är summan av resultaten i de 23 länsförsäkringsbolagen och sakförsäkringsverksamheten inom Länsförsäkringar AB-koncernen. Länsförsäkringar Liv konsolideras inte i Länsförsäkringar AB-koncernen, då bolaget bedrivs enligt ömsesidiga principer.

Länsförsäkringar är marknadsledande inom sak- och pensionsförsäkring och har den femte största retailbanken på den svenska marknaden. Utomlands bedrivs verksamhet främst av Agria – länsförsäkringsgruppens specialistbolag för djur- och grödaförsäkring -, som finns representerat i Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Irland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland. Länsförsäkringar AB ägs till 100 procent av länsförsäkringsbolagen, tillsammans med 14 socken- och häradsbolag. Genom en tydlig roll i länsförsäkringsgruppens värdekedja bidrar Länsförsäkringar AB till att öka konkurrenskraften och att hålla ner kostnader för gemensam utveckling. Därigenom skapas förutsättningar för länsförsäkringsbolagen att vara framgångsrika på sina respektive marknader. Inom Länsförsäkringar AB-koncernen bedrivs affär inom bank, liv- och pensionsförsäkring samt viss sakförsäkring. Sakförsäkringsaffärens uppdrag är att komplettera länsförsäkringsbolagens erbjudande med specialprodukter, starta ny affär och skapa skalfördelar. Förutom Länsförsäkringar AB så omfattar Länsförsäkringar AB-koncernen Länsförsäkringar Bank, Agria, Länsförsäkringar Fondliv, Länsförsäkringar Gruppliv och Länsförsäkringar Liv samt dotterbolag till dessa.

Nyckeltal länsförsäkringsgruppen 2023

Sakförsäkring (premieinkomst) 30,1 %
Tjänstepension (premieinkomst, exkl. avtal) 22,3 %
Bank (hushålls- och bostadsutlåning, privatmarknad) 7,4 %

Historik

Kundägt

Varje enskilt länsförsäkringsbolag ägs av sina sakförsäkringskunder, vilket innebär att bolagets kapital tillhör kunderna. Med kunden som ägare och enda uppdragsgivare finns inga externa aktieägares intressen som måste tillgodoses utan överskottet kan istället gå tillbaka till kunderna i form av återbäring eller rabatter.

Samarbete med högskolor och universitet

Länsförsäkringar finansierar varje år oberoende forskning med inriktning på social, ekonomisk och fysisk trygghet för kunder och samhället i stort. Forskningsresultaten görs publika och används brett i samhället av olika intressenter. Länsförsäkringars Forskningsfond, som årligen erhåller medel från länsförsäkringsgruppen, undersöker dagens och morgondagens trygghetsutmaningar i samhället genom att finansiera forskning inom fem områden: Tryggt boende, Morgondagens samhälle, Trafiksäkerhet, Klimatanpassning, samt Ömsesidiga affärsmodeller. Utlysningarna vänder sig till forskare vid svenska universitet, högskolor och oberoende forskningsinstitut. Anslag ges till projekt på en kvalificerad vetenskaplig nivå med hög relevans för Länsförsäkringar. Länsförsäkringars Forskningsfond finansierar även vetenskapliga tester och för studier, vilka är inriktade på att belysa och minska risker samt driva utvecklingen mot håll bara och bra produkter.

Företaget är en av de främsta medlemmarna, benämnda Senior Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram för företag som bidrar finansiellt till Handelshögskolan i Stockholm och nära samarbetar med den vad gäller utbildning och forskning.

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ ”Länsförsäkringsgruppen Årsöversikt 2023”. https://mb.cision.com/Main/152/3947377/2675587.pdf. Läst 3 april 2024. 
  2. ^ ”Länsförsäkringar AB Årsredovisning 2023”. https://mb.cision.com/Main/152/3947348/2675544.pdf. Läst 3 april 2024. 
  3. ^ ”Corporate Partners”. Handelshögskolan i Stockholm. https://www.hhs.se/sv/samverkan/corporate-relations/corporate-partnership-program/corporate-partners/. Läst 20 december 2023. 
  4. ^ ”www.hhs.se - Näringsliv & samhälle, Handelshögskolans Partnerföretag”. Arkiverad från originalet den 14 juli 2014. https://web.archive.org/web/20140714223438/http://www.hhs.se/se/BusinessAndSociety/Partnerprogrammet/Pages/Partnerf%C3%B6retag.aspx. Läst 28 juli 2014. 

Externa länkar

Wikimedia Commons har media som rör Länsförsäkringar.Bilder & media