Kulturskola

Kulturskola kallas en frivillig, offentligt subventionerad undervisning, som vanligtvis bedrivs i samverkan med den svenska skolutbildningen på kommunal nivå. Ej att förväxla med andra privata skolor för olika slags kulturell undervisning.

Om kulturskolor

Ofta är kulturskolan en utvidgning av den tidigare kommunala musikskolan.

Kulturskolan är en organisation där minst tre av ämnena musik, bildkonst, teater, dans och film/video finns som frivillig regelbundet återkommande verksamhet för barn och ungdom efter skoldagens slut. Verksamheten skall ha som mål att en integration av ämnena kommer till stånd.
– Håkan Sandh, 1995, på uppdrag av den statliga kulturutredningen

År 2017 fanns kulturskoleverksamhet i 283 av Sveriges 290 kommuner med ett deltagande av drygt 220 000 elever i landet, till övervägande del flickor. Musikundervisning utgör ca 75% av utbudet, men sedan 1990-talet har alltfler kommuner kompletterat sitt utbud med undervisning inom flera olika kulturgrenar på såväl grundnivå som mer avancerade nivåer. Ett fåtal kommuner erbjuder helt kostnadsfria kurser, men för det mesta betalar eleverna en avgift på i genomsnitt 1 200 kronor per år (2015).

Vissa kommuner har tillåtit andra aktörer än den egna kommunala musikskolan/kulturskolan genom att varje barn ges tillgång till en så kallad kulturskolepeng (icke att förväxla med ett visst statligt bidrag till kommunernas verksamheter). Det innebär att privata aktörer efter uppfyllandet av särskilda kriterier kan starta musikskola/kulturskola där kommunens barn och ungdomar kan gå kurser med samma avgiftssubvention som i den kommunala motsvarigheten.

En fristående samling av frågor omkring kommunernas kulturskoleverksamhet hanteras av Sveriges Kulturskoleråd.

Den kommunala Kulturskolan i Stockholm är Europas största kulturskola med ett brett utbud kurser för omkring 15 000 elever per år. Den bildades år 1996 genom en sammanslagning av den kommunala musikskolan och Vår teater.

Årets musik- och kulturskola

Eslövs kulturskola håller till i Gamla Rådhuset och utsågs till årets musik- och kulturskola 1999

Sedan 1998 har Svenska Musikrådet utsett och belönat Årets musik- och kulturskola. Juryn består av personer med bred förankring i det svenska kulturlivet.

Se även

Referenser

Kulturskolerådet, "Statistik om kulturskolor"

Noter

  1. ^ Sveriges Radio 18 december 2015, "Kulturskolepeng fördelas efter 'kvalitetshöjande åtgärder'"

Externa länkar