Klibbkorsört

I dagens värld har Klibbkorsört blivit allt mer relevant. Och, oavsett om det är på en personlig, professionell eller social nivå, har Klibbkorsört blivit ett ämne av gemensamt intresse för en mängd olika människor. Effekten av Klibbkorsört är obestridlig, eftersom den påverkar så olika aspekter som ekonomi, teknik, hälsa, mellanmänskliga relationer och till och med miljön. Av denna anledning är det viktigt att noggrant analysera fenomenet Klibbkorsört, dess implikationer och dess möjliga konsekvenser på kort och lång sikt. I den här artikeln kommer vi att i detalj utforska alla aspekter relaterade till Klibbkorsört, med syftet att ge en heltäckande och berikande vision om detta ämne som berör oss så mycket.

Klibbkorsört
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassTrikolpater
Eudicotyledonae
OrdningAsterordningen
Asterales
FamiljKorgblommiga
Asteraceae
SläkteKorsörtssläktet
Senecio
ArtKlibbkorsört
S. viscosus
Vetenskapligt namn
§ Senecio viscosus
AuktorL.

Klibbkorsört (Senecio viscosus) är en ettårig ört tillhörande familjen korgblommiga växter. Plantan blir 15 till 60 centimeter hög och har bladen strödda längs med den ofta greniga stjälken. Mellan juli och oktober blommar den med mellan 8 och 15 gula strålblommor kring varje holk. Holkarna är cirka 5 millimeter breda men strålblommorna får blomman att se bredare ut då den slår ut. Senare under blomningen rullar oftast strålblommorna ihop sig. Holkarna har 7 till 9 ljusgröna holkfjäll som löper rakt uppåt utan att överlappa varandra samt ett fåtal ytterholkfjäll vid basen. Både bladen och stälken är glandelhårig och tydligt klibbig. Arten kan till utseendet förväxlas med korsört som också är hårig men ej klibbig.

Klibbkorsörten växer i allmänhet i öppna områden med torr och näringsrik ler- eller grusjord, den är exempelvis vanligt förekommande på ruderatmark, i industriområden samt på bangårdar. Arten utbreder sig i Sverige söder om Stockholm, i hela Danmark samt fläckvis längre norrut i de skandinaviska kustområdena.

Referenser

Källor

Externa länkar