Kleptoparasitism

I den här artikeln kommer Kleptoparasitism att analyseras från olika vinklar med syftet att fördjupa sig i dess relevans och genomslagskraft idag. Olika aspekter relaterade till Kleptoparasitism kommer att tas upp och utforska dess inflytande på samhället, ekonomin, politiken, kulturen eller något annat intresseområde. Dessutom kommer olika synpunkter och åsikter från experter i ämnet att presenteras, liksom relevanta data som gör att vi kan förstå dess betydelse och omfattningen av dess inflytande. Likaså kommer möjliga utmaningar eller kontroverser förknippade med Kleptoparasitism att diskuteras, och de möjliga kort- och långsiktiga konsekvenserna undersöks. Genom den här artikeln försöker vi ge en heltäckande och balanserad vision som gör att läsaren kan skaffa sig gedigen kunskap om Kleptoparasitism och dess relevans idag.

Större fregattfågel jagar en rödfotad sula för att stjäla dess byte.
Fläckig hyena stjäl sitt byte ifrån rovdjur som lejon.

Kleptoparasitism, som betyder parasitism genom stöld, är en teknik för födosök där ett djur stjäl byte ifrån det djur som fångat, insamlat, förberett eller förvarat födan. Termen används även när djur stjäl bomaterial eller andra objekt ifrån varandra.

Fördelarna för kleptoparasiten är att den tillskansar sig föda som den annars inte skulle kunna få tag på, eller att den sparar tid och energi genom att själv slippa anskaffa födan. Dock riskerar kleptoparasiten alltid att skadas vid en attack eller slösa energi vid en misslyckad attack.

Kleptoparasitism kan ske inom arten eller mellan arter. I de senare fallen är parasiten oftast närbesläktad med organismen som de parasiterar. Exempelvis stjäl juvenila strandskator som ännu är för svaga eller inte har lärt sig den svåra konsten att öppna musselskal, musslor ifrån adulta individer. Dykande fåglar som för upp fångst till ytan utsätts för kleptoparasitism av trutar. Djur som har en mycket specialiserad födoteknik är oftare utsatta för kleptoparasitism.

Se även