Kiribatiska

I den här artikeln kommer vi att utforska den fascinerande världen av Kiribatiska och allt det har att erbjuda. Från dess inverkan på samhället till dess implikationer inom det vetenskapliga området är Kiribatiska ett ämne som har fångat uppmärksamheten hos många människor runt om i världen. På dessa sidor kommer vi att analysera dess utveckling över tid och dess relevans i det aktuella sammanhanget. Det spelar ingen roll om du är expert på området eller bara nyfiken på att lära dig mer om det, den här artikeln ger dig en komplett och berikande inblick i Kiribatiska. Gör dig redo att fördjupa dig i en upptäckts- och kunskapsresa!

Kiribatiska
te taetae ni Kiribati
Talas iKiribati Kiribati
Fiji Fiji
Nauru Nauru
Salomonöarna Salomonöarna
Antal talare72 000
Statusstabilt
SpråkfamiljAustronesiskt
latinska alfabetet
Officiell status
Officiellt språk iKiribati Kiribati
SpråkmyndighetKiribati Language Board
Språkkoder
ISO 639‐2gil
ISO 639‐3gil

Kiribatiska eller gilbertesiska (eget namn: I-Kiribati) är ett malajo-polynesiskt språk som talas av omkring 72 000 människor[1], främst på Kiribati, där det är officiellt språk tillsammans med engelska. Språket anses vara stabilt.[2]

Det europeiska namnet på språket, gilbertesiska, kommer från sjökaptenen Thomas Gilbert, som tillsammans med John Marshall var de första européer som nådde Gilbertöarna 1788, en av de tre ögrupper som utgör Kiribati.

Språket skrivs med latinska alfabetet.[3]

Fonologi

Kiribatiskan har fem vokaler, som förekommer i både långa och korta varianter.

Konsonanter

Bilabial Koronal Velar
Norm. Vel.
Nasal m n ŋ
Klusil p t k
Frikativ βˠ
Tremulant ɾ

Källa:[4]

Vokaler

Främre Bakre
Sluten i u
Halvöppen e o
Öppen a

Källa:[4]

Grammatik

Kitibatiska är ett VOS-språk. Framför verben brukar man dock ha ett slags klitiska pronomen, vilket kanske kan jämföras med de personböjningar av verben som förekommer i många språk.

Externa länkar

Källor