Karls grav

I artikeln med titeln Karls grav kommer ett ämne av stor relevans och intresse för en bred publik att tas upp. Under de kommande raderna kommer betydelsen och inverkan av Karls grav i dagens samhälle att analyseras på djupet, liksom dess historiska relevans och dess framtida projektion. Olika perspektiv och synpunkter på Karls grav kommer att utforskas, i syfte att erbjuda läsarna en komplett och balanserad syn på detta ämne. Dessutom kommer möjliga implikationer och konsekvenser av Karls grav, såväl som möjliga lösningar eller tillvägagångssätt för att möta de utmaningar det innebär, att undersökas. Sammanfattningsvis syftar denna artikel till att ge en global och djupgående titt på Karls grav, för att berika kunskap och förståelse för ett ämne av stor relevans idag.

Karls grav
 v  r 
Unknown BSicon "uDOCKSl" Unknown BSicon "uDOCKSr"
Vassbotten/Vänern 44 m ö.h.
Urban straight track Unknown BSicon "uWWSEL"
Urban straight track Unknown BSicon "WFALLf"
Vargön
Unknown BSicon "uFGATEu" Water
Brinkebergskulle, 1 sluss
Urban straight track Unknown BSicon "WFALLf"
Önafors
Unknown BSicon "uSTRl"
Unknown BSicon "WWSEL" + Unknown BSicon "uSTR+r"
Planned waterway
Göta älv 38 m ö.h.
Se även Karl IX:s kanal eller "Hertig Karls grav".
Karls grav från Brinkebergskulle.

Karls grav är en kanal vid Vänersborg mellan vänerviken, Vassbotten och Göta älv. Kanalen kringgår fallen vid Vargön och Önafors i Göta älv. Den började byggas under Karl IX:s tid, men först år 1752 kunde fartygstrafik mellan Vänern och Trollhättan komma igång. Kanalsprängningen följde delvis en existerande bäck. Kanalen är 3,6 kilometer lång och utgör idag en del av Trollhätte kanal.

Kanalen har en sluss i Brinkebergskulle. Den konstruerades av Christopher Polhem och var färdig samma år som kanalen invigdes, år 1752. Den nuvarande slussen vid Brinkebergskulle var färdigställd 1916.

Kanalen har flera gånger blivit ombyggd i sammanhang med Trollhätte kanal.

Galleri

Källor

Fotnoter

  1. ^ Sture Johanson (1966). ”Broarna kring staden : Från 1640-talets vänersborgsbroar till 1960-talets”. Vänersborgs Söners Gilles årsskrift (Vänersborg: Vänersborgs Söners Gille) 35. 

Externa länkar