Karlbergs-Bro koloniförening

I den här artikeln kommer vi att utforska effekten av Karlbergs-Bro koloniförening på olika aspekter av det samtida samhället. Från hans inflytande på populärkulturen till hans relevans inom politik och ekonomi har Karlbergs-Bro koloniförening satt en betydande prägel på den moderna världen. Genom detaljerad analys kommer vi att undersöka de många roller och aspekter som Karlbergs-Bro koloniförening har spelat under senare tid, såväl som dess relevans i det aktuella sammanhanget. Från dess uppkomst på världsscenen till dess utveckling genom åren har Karlbergs-Bro koloniförening varit ett ämne för ständigt intresse och debatt, och denna artikel försöker erbjuda en heltäckande bild av dess inverkan på dagens samhälle.

Karlbergs-Bro koloniförening på våren 2006

Karlbergs-Bro koloniförening är en koloniträdgårdKungsholmen i Stockholm med läge norr om Stadshagen och söder om Karlbergskanalen. Föreningen grundades 1909 och tillhör därmed till de äldsta fortfarande existerande koloniträdgårdar i Stockholm. Karlbergs-Bro koloniförening är numera den enda kvarvarande koloniträdgården på Kungsholmen.

Historik

Kolonirörelsen i Stockholm kom igång på ett organiserat sätt år 1905. Initiativtagaren var Anna Lindhagen som hade sett koloniträdgårdar i Köpenhamn 1903. Åter i Stockholm upptäckte hon att det redan fanns trevande försök med koloniträdgårdar på bland annat Kungsholmen och Södermalm. Där hade några privatpersoner hyrt mindre markbitar för att odla först och främst nyttoväxter som rotfrukter och grönsaker. Bland de första kolonierna som Lindhagen lät anlägga år 1905 var Stadshagen på Kungsholmen, som hade cirka 25 lotter och lades ner 1925.[1]

Karlbergs-Bro Koloniförening

Karlbergs-Bro Koloniförening grundades år 1909 av Föreningen trädgårdskolonin Hornsberg. Det var en självständig kooperativ förening som i motsats till många andra nybildade koloniföreningar inte löd under Föreningen koloniträdgårdar i Stockholm. Marken arrenderades av Stockholms stad och var tidigare avsedd för Hornsbergs villastad, den sammanlagda arealen var på 4 100 m². Namnet ändrades senare till Föreningen Koloniträdgårdar vid Karlbergs-Bro.

År 1934 anges i ett dokument att detta år hade kolonin 18 lotter, varav 16 var bebyggda. Högsta tillåtna yta för stugorna uppgavs vara 14 m². År 1949 undantogs området närmast Karlbergskanalen som motsvarande 650 m². Idag finns här 19 lotter och alla är bebyggda.

Bilder

Referenser

  1. ^ Catarina Nolin, Maria Moberg, Leif Thorin m.fl. (2003). Stadens odlare. Nordiska museets förlag, Stockholm. ISBN 91-7108-490-8 

Externa länkar