Numera är Kapitäl (arkitektur) ett ämne som har fått stor relevans i det moderna samhället. Allt eftersom tiden går är många människor intresserade av detta ämne och vill fördjupa sig i det. Och det är inte konstigt, eftersom Kapitäl (arkitektur) väcker nyfikenhet och intresse hos ett brett spektrum av människor, från experter på området till de som bara söker information. Det är därför vi i den här artikeln kommer att fördjupa oss i den spännande världen av Kapitäl (arkitektur), utforska dess olika aspekter och analysera dess inverkan idag. Utan tvekan kommer den här artikeln att fungera som en utgångspunkt för dem som vill lära sig mer om Kapitäl (arkitektur) och fördjupa sig i dess fascinerande universum.
Kapitäl (av latin capitulum, "litet huvud", pelarhuvud) är den översta utsmyckade delen av en kolonn, pilaster eller pelare. Kapitälet är ofta karakteristiskt för olika byggnadsstilar.
Inom egyptisk arkitektur används kalk- och knoppkapitäl med växtmotiv samt med gudamasker som hathorkapitäl eller horuskapitäl. För den gammalpersiska konsten blev djurprydda kapitäl, särskilt det så kallade tjurkapitälet betecknande.
Hos grekerna fick kapitälet sin mest fulländade formgivning med hals (markerad av ringar eller bladlister), vulst och platta. Kapitälens stil, dorisk, jonisk och korintisk, gav namn åt stilarna i de grekiska kolonnordningarna.
Under tidig kristen tid behölls de klassiska kapitälen, dock vanligen förenklade. Därutöver infördes nya former, särskilt ett av flätband omgivet rundat kapitäl, korgkapitäl. I romansk arkitektur blev kapitälet enkelt, ofta tärnings- eller halvtärningsformat (tärningskapitäl), eller ett mer dekorerat veckkapitäl populärt.
Under gotiken reducerade det oftast till en enkel list eller krans. Renässansen återinförde det antika kapitälet, men varierade ofta formen och utsmyckningen på olika sätt.
I kyrkoportaler och knippepelare kunde kolonnernas kapitäl sammanbindas i långa rader, så kallade kapitälband.
På Gotland bands kolonnernas kapitäl i de gotiska portalerna samman till långsmala kapitälband. Dessa fick en rik skulptural utformning med dekorativa ornament och figurer.