Kanthabroderi

I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Kanthabroderi ur olika perspektiv, analysera dess inverkan på det nuvarande samhället och de konsekvenser det har för framtiden. Kanthabroderi är ett ämne som har genererat debatter och kontroverser inom olika områden, och det är viktigt att fördjupa sin förståelse för att få ett mer komplett och berikande panorama. I den här artikeln kommer vi att undersöka olika studier, expertutlåtanden och konkreta exempel för att belysa Kanthabroderi och erbjuda en heltäckande bild av dess relevans idag.

Kantha eller kanthabroderi är en tråckelteknik från Bangladesh. Kantha består av det allra enklaste av broderistygn, nämligen en jämn rad förstygn (upp-och-ned-stygn) och är en mycket gammal teknik. Beroende på hur stygnet används, i olika formationer, så skapas kanthan komplexa betydelser och mönster.

Från början var stygnet till för att sammanfoga gamla saris för återvinna dem och att göra tjockare täcken av dem. Det var också ett sätt att uttrycka sig på, för kvinnor både i städer och på landsbygden i Bengal.

Broderitekniken väcktes till liv igen på 1970-talet när några kvinnor startade broderigrupper i Bangladesh. Man visade unga flickor det gamla hantverket och gav dem tyg och tråd så de kunde göra egna broderier.

Källor