Den här artikeln kommer att ta upp Johannes Junge, ett ämne av stor relevans idag som har genererat en bred debatt inom olika områden. Johannes Junge är ett komplext ämne som har uppmärksammats av experter, forskare och till och med allmänheten på grund av dess inverkan på samhället. I enlighet med dessa linjer kommer Johannes Junge att analyseras i detalj och utforska dess olika aspekter, dess utveckling över tid och vilka konsekvenser det har på människors liv. Dessutom kommer olika synpunkter angående Johannes Junge att gås igenom, för att ge en heltäckande bild av detta ämne och uppmuntra till en berikande debatt.
Johannes Junge var en nordtysk skulptör verksam i Lübeck under 1400-talets första hälft. Junge nämns i flera urkunder från 1400-talet men det råder ändå stor osäkerhet om vilka skulpturer som kan tillskrivas honom. Han anses han ha arbetat i den ”sköna” eller ”internationella” stilen.
Det 1423 fullbordade gravmonumentet i alabaster över unionsdrottningen Margareta i Roskilde domkyrka anses vara utfört av Junge. Tre träskulpturer i Vadstena klosterkyrka som är utförda i den sköna stilen brukar också betraktas som arbeten av Junge. Det är dels triumfkrucifixet som bör ha funnits på plats vid kyrkans invigning 1430 och dels Anna själv tredje, det vill säga en statygrupp med Anna, hennes dotter Jungfru Maria och Jesusbarnet. Den senare är troligen identisk med den Annabild som 1425 donerades till klosterkyrkan av drottning Filippa, hustru till Erik av Pommern. Hon var en av klostrets välgörare och på hennes gravsten i kyrkan finns en bild av ett krucifix som är mycket likt klosterkyrkans triumfkrucifix. Det har tidigare trotts, men anses numera osäkert, att klosterkyrkans berömda skulptur av "den extatiska Birgitta" från 1435 också är ett verk av Junge.