Johan Nordling

Den här artikeln kommer att ta upp ämnet Johan Nordling, som har varit föremål för intresse och debatt inom olika områden. Johan Nordling är ett relevant ämne som har fångat experternas och allmänhetens uppmärksamhet på grund av dess inverkan på det nuvarande samhället. Under åren har Johan Nordling genererat motstridiga åsikter och har varit föremål för forskning och studier som försöker förstå dess implikationer. Den här artikeln kommer att analysera det historiska sammanhanget, de olika perspektiven och möjliga lösningar eller rekommendationer på Johan Nordling, i syfte att ge en komplett och berikande översikt över detta ämne.

Johan Nordling
Född20 oktober 1863[1]
Uppsala, Sverige
Död9 maj 1938[1] (74 år)
Uppsala församling[1], Sverige
Andra namnHalvor Grip
Medborgare iSverige
SysselsättningFörfattare
MakaGerda Nordling
FöräldrarJohan Teodor Nordling
Sophie Nordling
Redigera Wikidata

Johan Nordling (pseudonym Halvor Grip), född 20 oktober 1863 i Uppsala, död 9 maj 1938, var en svensk författare.

Biografi

Nordling var son till professor Johan Teodor Nordling och Sofia Lindahl.[2] Han var 1905–1915 gift med konstnären Gerda Nordling född Ramberg (1875–1942).

Han blev student vid Uppsala universitet 1881 med kemi som huvudämne. Han gav redan vid 17 års ålder ut sin första diktsamling. Han bestämde sig snart att lämna både kemin och Uppsala och begav sig till Stockholm, där han 1886–1887 var medarbetare i Dagens Nyheter. Åren 1886–1906 var han redaktionssekreterare och 1906–1915 huvudredaktör och utgivare av Idun och 1896-1902 dessutom redaktionssekreterare för den illustrerade ungdomstidskriften Kamraten.

Av alla hans böcker blev, om än inte den mest lovprisade så den absolut mest populära Siljan, en bok om Sveriges hjärta (2 band 1907). Romanen är en romantisk, på gränsen till pekoral skildring av Dalarna och hembygdsrörelsens framväxt, där alla karaktärerna lånat inspiration från verkliga samtidspersoner – vilket säkert bidrog till populariteten. Huvudpersonen Sten Stålfelt är Gustaf Ankarcrona, hans näre vän Karl-Olof Borgman är Karl-Erik Forsslund, Bagar Lars av Jones Mats, som byggde upp Leksands hembygdsgårdar, Leonard Vrede är Anders Zorn, "Agneta och Märta Bure" är Maria och Ottilia Adelborg, Lars Sonne Carl Larsson och så vidare.

Nordling var själv turist i Leksand under somrarna runt 1900 och 1904–1905 köpte han en stuga i byn Skeberg, där en mindre koloni av Stockholmsintellektuella sedan utvecklades. Nordling är även känd som författare till scoutsången.

Bibliografi

Redaktörskap

Källor

Noter

Externa länkar