Jean Hyppolite

I dagens värld är Jean Hyppolite ett mycket relevant ämne som har fångat uppmärksamheten hos människor i alla åldrar och intressen. Oavsett om det har påverkat samhället, ekonomin eller populärkulturen, har Jean Hyppolite blivit en konstant konversationspunkt och en analyspunkt för både akademiker, experter och nyfikna. Under åren har Jean Hyppolite utvecklats och genererat djupa debatter, såväl som viktiga framsteg som har markerat milstolpar i historien. I den här artikeln kommer vi att försöka utforska de olika aspekterna av Jean Hyppolite och analysera dess inflytande på våra liv.

Jean Hyppolite
Cloitre carmes hyppolite.jpg
Född8 januari 1907
Jonzac
Död26 oktober 1968 (61 år)
Paris
RegionVästerländsk filosofi
SkolaKontinental filosofi
IntressenFilosofins historia
VerkIntroduction à la philosophie de l'histoire de Hegel
InfluenserJean CavaillèsKarl MarxGeorg Wilhelm Friedrich Hegel
InflueratAlain BadiouÉtienne BalibarGilles DeleuzeJacques DerridaMichel FoucaultGérard Granel

Jean Hyppolite (franska: /ipɔ'lit/), född 8 januari 1907 i Jonzac i Charente-Maritime, Frankrike, död 26 oktober 1968 i Paris, var en fransk filosof. Han är känd för sina arbeten om Friedrich Hegel och har bland annat haft inflytande över Michel Foucault och Jacques Lacan. Hyppolite verkade som lärare vid Sorbonne, École normale supérieure (ENS) och Collège de France.

Biografi

Jean Hyppolite studerade vid École normale supérieure samtidigt med Jean-Paul Sartre och Raymond Aron. Han studerade Hegel för Alexandre Kojève vid École des hautes études en sciences sociales.

Jean Hyppolite är känd för sitt arbete om Hegel. Han var den förste som översatte Andens fenomenologi till franska och utgav i samband med detta en omfattande kommentar till detta arbete, Genèse et structure de la Phénoménologie de l'esprit (1946). Senare blev han Michel Foucaults professor. Hyppolite var därefter verksam vid Collège de France där Foucault skulle efterträda honom.

Bibliografi

  • 1946 – Genèse et structure de la «Phénoménologie de l'esprit» de Hegel
  • 1948 – Introduction à la philosophie de l'histoire de Hegel
  • 1953 – Logique et existence: essai sur la logique de Hegel
  • 1955 – Études sur Marx et Hegel
  • 1963 – Sens et existence dans la philosophie de Maurice Merleau-Ponty
  • 1966 – Commentaire parlé sur la Verneinung de Freud
  • 1970 – Hegel et la pensée moderne: séminaire sur Hegel dirigé par Jean Hyppolite au Collège de France (1967–1968), textes publiés sous la direction de Jacques d'Hondt
  • 1971 – Figures de la pensée philosophique

Referenser

  1. ^ "Jean Hyppolite". NE.se. Läst 27 mars 2013.

Externa länkar