I den här artikeln kommer vi att på djupet utforska ämnet Iraks demografi, en grundläggande aspekt som korsar olika områden i det dagliga livet. Vi kommer att fördjupa oss i dess ursprung, dess utveckling genom åren och dess relevans idag. Genom en detaljerad och uttömmande analys kommer vi att undersöka de olika förhållningssätt och perspektiv som finns kring Iraks demografi, samt dess implikationer inom de sociala, kulturella, ekonomiska och politiska sfärerna. På samma sätt kommer vi att sluta undersöka hur Iraks demografi har påverkat hur vi uppfattar världen omkring oss och hur det har format våra interaktioner och relationer med andra individer. På dessa sidor föreslår vi att vi fördjupar oss i alla aspekter av Iraks demografi, i syfte att belysa ett ämne av stor relevans i samtida tid.
Iraks demografi beskrivs här i form av befolkningsgrupper, befolkningsförändringar och vissa andra parametrar som rör bland annat hälsa. Mer bakgrundsinformation finns i artikeln Irak.
Iraks befolkning utgörs av cirka 80 procent araber. Den andra lite mindre etniska gruppen, kurderna, utgör 15 procent och lever i nordöstra delar av landet. Mindre grupper är assyrier (4 procent), Turkmener (Irak) (3 procent) samt armenier och perser.
Arabiska är det officiella språket men även kurdiska har officiell status i vissa kurdiska delar av landet. Dessutom talas assyriska, armeniska och turkmeniska. Engelska är det vanligaste västerländska språket.
De flesta Irakier är shiitiska muslimer men det finns en stor sunnimuslimsk befolkningsgrupp. Det finns även mindre grupper av kristna och judar.
Irak har, enligt en uppskattning från juli 2000, en folkmängd på 22 675 617 personer. Åldersfördelning:
Befolkningstillväxt: 2,86 % (2000 uppskattning)
Barnadödlighet: 62,49 avlidna/1 000 levande födslar (2000 uppskattning)
Förväntad livslängd vid födseln:
Läskunnighet:
Nettomigration: 0 migranter/1 000 invånare (2000 uppskattning)
|