Hertigdömet Berg

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i Hertigdömet Berg och alla aspekter kring det. Från dess ursprung till dess nuvarande tid, genom dess implikationer inom olika områden, vill vi ge en fullständig och detaljerad vision av detta ämne. Vi kommer att utforska dess inverkan på samhälle, kultur, politik och ekonomi, samt dess relevans på den internationella arenan. Dessutom kommer vi att diskutera hur Hertigdömet Berg har utvecklats över tiden och hur det fortsätter att påverka våra liv idag. Den här artikeln syftar till att ge ett heltäckande och berikande perspektiv på Hertigdömet Berg, med syftet att generera en djup reflektion över dess betydelse i dagens värld.

Hertigdömet Berg
Herzogtum Berg (Tyska)

1102–1815


Vapen

Huvudstad



Bildades 1102


Upphörde 1815


Idag del av Nordrhein-Westfalen

Berg var tidigare ett hertigdöme i westfaliska kretsen på östra Rhenstranden. Det tillhör idag förbundslandet Nordrhein-Westfalen.

Förfäderna till grevarna von Berg kallade sig först 1068 "vom Berge" och blev 1101 grevar. Deras stamborg var från början borgen Berge, som numera är en ruin i Altenberg i västra Tyskland. Omkring 1160 delades Berg i besittningarna Altena och Berg. 1225 utslocknade ätten på svärdssidan, och Henrik av Limburg ärvde Berg. Vilhelm II av Berg (död 1408) erhöll 1380 hertigvärdighet. Hans son, hertig Adolf I, förvärvade 1423 hertigdömet Jülich. Efter utslocknandet av huset Jülich-Berg 1511, följde furstar av huset Cleve. Sedan även dessa dött ut 1609, uppstod den tronföljdsstrid, efter vilka tronföljden i Jülich och Berg tillföll huset Pfalz-Neuburg.

Efter dess utslocknande kom landet 1742 till kurfursten Karl Theodor av Pfalz-Sulzbach, och 1799 till hertig Maximilian Josef av Pfalz-Zweibrücken.

1806 avträddes Berg till Frankrike, och Napoleon bildade därav ett storhertigdöme med huvudstaden Düsseldorf under Joachim Murat, vilken 1809 efterträddes av Ludvig, Napoleons brorson. I slutet av 1813 upplöstes storhertigdömet, och större delen tillföll Preussen.

Se även

Källor

Externa länkar