I den här artikeln kommer vi att utforska effekten av Helsingforskonventionen på det samtida samhället. Sedan dess uppträdande på den globala scenen har Helsingforskonventionen väckt stort intresse och genererat otaliga debatter inom olika områden, som politik, kultur, teknik eller vetenskap. I denna mening föreslår vi att vi utförligt analyserar hur Helsingforskonventionen har förändrat vårt sätt att leva, tänka och relatera till världen omkring oss. På dessa sidor kommer vi att undersöka både de positiva aspekterna och de utmaningar som Helsingforskonventionen innebär för vårt samhälle, i syfte att ge en heltäckande och berikande vision av detta fenomen.
Undertecknad | 1974, uppdaterad 1992 |
---|---|
I kraft | 3 maj 1980 resp. 2000 |
Parter | Undertecknad av Danmark, Estland, Finland, Tyskland, Lettland, Litauen, Polen, Ryssland, Sverige samt EU. |
Depositarie | Finland |
Helsingforskonventionen, tidigare benämnd Östersjökonventionen är en överenskommelse mellan Östersjöns strandstater om att värna miljön i Östersjön. Den omfattar Östersjön, Öresund, Bälthavet och Kattegatt upp till latituden genom Skagen, dvs. ungefär i höjd med Göteborg. Den första konventionen för att skydda Östersjöns miljö skrevs 1974 då även Helsingforskommissionen, HELCOM bildades. Den ersattes 1992 av en ny konvention som trädde i kraft i januari 2000. Helsingforskonventionen riktar sig inte till enskilda, utan till respektive medlemsstat som skall omsätta konventionens intentioner i nationell lagstiftning.
För att samordna arbetet finns ett sekretariat, HELCOM, beläget i Helsingfors.
De undertecknande staterna förbinder sig att använda principerna Bästa tillgängliga teknik (BAT), Polluter Pays Principle (PPP) samt Försiktighetsprincipen.
Konventionen syftar till att minska föroreningarna, och omfattar bland annat följande föroreningskällor:
Helsingforskommissionen, förkortat HELCOM, är det styrande organet i "Konventionen om skydd av Östersjöområdets marina miljö". I HELCOM ingår de nio Östersjöstaterna samt EU. Huvudkontoret ligger i Helsingfors. HELCOM:s huvudsyfte är att skydda Östersjön från alla föroreningskällor och att säkerställa säker navigation. HELCOM har beslutat om en Aktionsplan för Östersjön, HELCOM Baltic Sea Action Plan (BSAP), med syfte att återställa god ekologisk status i Östersjön till 2021.
HELCOM har fem permanenta arbetsgrupper:
Arbetsgrupperna tar fram förslag och strategier som sedan beslutas på möten i HELCOM:s styrgrupp ("Heads of Delegation, HoD") där delegationsledare från respektive medlemsland deltar. Styrgruppen träffas två gånger om året. HELCOM antar rekommendationer för skydd av den marina miljön och tar beslut om budget. Kommissionen träffas årligen och beslut fattas i konsensus. Vart tredje år hålls ett ministermöte.
Ordförandeskapet för HELCOM är tvåårigt, och roterar bland medlemmarna i turordning med deras namn på engelska.