Hans Jacob Kristler

I dagens artikel kommer vi att ta upp ämnet Hans Jacob Kristler, ett ämne som har fångat många människors uppmärksamhet de senaste åren. Hans Jacob Kristler har skapat stort intresse både i den akademiska världen och inom yrkesområdet, på grund av dess relevans i dagens värld. I den här artikeln kommer vi att utforska olika perspektiv och tillvägagångssätt relaterade till Hans Jacob Kristler, med syftet att erbjuda en komplett och uppdaterad syn på detta ämne. Från dess ursprung till dess möjliga framtida implikationer kommer vi att analysera olika aspekter för att till fullo förstå betydelsen och inverkan av Hans Jacob Kristler i det samtida samhället.

Arkitekt Hans Jacob Christler (Kristler) under arbete vid Plats Makalös, 1640-tal.
Kopparstick av Sigismund von Vogel.

Hans Jacob Anze Jakowsen Kristler (även Hans Jacob Christler), född 1592, död 1645 i Moskva Ryssland, var en arkitekt och konstruktör från dåvarande Tyskland nuvarande Strasbourg, Frankrike som under 1600-talet ritade och uppförde ett flertal adelspalats i Stockholm. Han hämtades till Sverige av Jakob De la Gardie, men arbetade även för ett flertal andra uppdragsgivare.

Kristlers första verk i Sverige var sannolikt Jakobsdal (Ulriksdals slott) vid Stockholm som stod färdigt 1644. Samtidigt arbetade han på Tyska församlingens uppdrag för att bygga om och utvidga Tyska kyrkan (den medeltida S:a Gertruds gillestuga), som även tidigare genomgått flera förändringar. Kristler var 1638 upphovsmannen till den då djärva planen att låta de blivande valven vila endast på två pelare i kyrkans mitt. Arbetet pågick till 1642. Ända fram till kyrkans brand 1878 såg kyrkan i huvudsak ut som den gjorde efter Kristlers förändringar.

Hans största och mest kända byggnadsföretag, Delagardieska palatset, eller Makalös, påbörjades någon gång under 1630-talet. I ett samtida kopparstick över palatset av Sigismund von Vogel syns Kristler i illustrationens nedre vänstra hörn, med en mätsticka i handen och sin hund intill. Kristler presenteras i kopparsticket som palatsets "Inventor und Baumeister". Delar av palatsets Makalös exteriör finns idag inmurad i en bro inne på Kulturen i Lund. Kristler är representerad vid Nationalmuseum med skisser över palatset Makalös.

År 1643 reste Kristler till Ryssland, där han skapade ritningar och modell för ett brobygge i Moskva. Vid sidan om arkitektyrket anses han idag även ha varit brobyggare och konstruktör.

Källor

Noter