I dagens värld har Hackathon blivit ett ämne av stor relevans och intresse för ett brett spektrum av individer och sektorer. Från dess påverkan på samhället till dess betydelse i den ekonomiska sfären har Hackathon fångat experternas och allmänhetens uppmärksamhet. I den här artikeln kommer vi att utforska de olika aspekterna som gör Hackathon till ett så relevant ämne idag, analysera dess betydelse, dess implikationer och möjliga lösningar eller perspektiv för att ta itu med det. Med ett multidisciplinärt tillvägagångssätt kommer vi att ta upp hur Hackathon förändrar vårt sätt att förstå världen omkring oss, såväl som de möjliga konsekvenserna för framtiden.
Ett hackathon (efter hack- och -athon), hackaton på svenska, är ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras färdigheter i att skriva kod.[1] Ett hackaton innebär för det mesta att deltagarna programmerar på vad de vill, hur de vill, under fria former. Ett hackaton varar vanligtvis i 24 timmar eller över en helg. Det finns även hackatons där man utvecklar, ändrar eller förbättrar fysiska artefakter. Ordet myntades 1999.[2]
Hackatons har släktskap med demopartyn, som förekom på 1990-talet och hade ett större fokus på grafik och ljud. Hackatons har även släktskap med lanpartyn, med fokus på nätverksspel.
Ordet "hackaton" är en nybildning på orden hacker och maraton, där "hack" används i dess betydelse av lekfull, utforskande programmering. Ordet verkar ha myntats parallellt av utvecklare av OpenBSD och marknadsförare på Sun;[3] båda började använda begreppet under 1999.
Hos OpenBSD användes ordet första gången i samband med ett utvecklarevenemang i Calgary 4 juni 1999,[4] där tio programmerare samlades för att arbeta tillsammans inom området kryptering. Evenemanget var lösningen på de legala hindren för export av krypteringsprogram från USA. Hos Sun syftade den första användningen av ordet på ett evenemang på JavaOne-konferensen 15–19 juni 1999, där deltagarna utmanades att skriva ett program i Java för den nya handdatorn Palm V. Det evenemanget marknadsfördes som the Hackathon.
I Sverige är Hack for Sweden ett av de största hackaton som arrangeras, med ett par hundra deltagare årligen.[5] Andra årligen återkommande hackathons är Openhack och Gothenburg Startup Hack.[6]