Gunnar Huss

I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Gunnar Huss. Oavsett om vi utforskar en anmärkningsvärd persons liv, undersöker en historisk händelse eller dyker in i ett aktuellt ämne, är Gunnar Huss ett ämne som fascinerar och intrigerar människor i alla åldrar och bakgrunder. På dessa sidor kommer vi att upptäcka de många aspekterna av Gunnar Huss och analysera dess inverkan på olika aspekter av samhället. Från dess inflytande på populärkulturen till dess relevans inom det akademiska området inbjuder Gunnar Huss oss att reflektera, lära och ifrågasätta vår miljö. Så gör dig redo att ta en djupdykning in i världen av Gunnar Huss och upptäck allt detta tema har att erbjuda.

Gunnar Huss
Född21 december 1871[1]
Lövångers församling, Sverige
Död6 december 1939[1] (67 år)
Stockholm
BegravdNorra begravningsplatsen[2]
kartor
Medborgare iSverige
SysselsättningAktuarie
Redigera Wikidata

Erik Gunnar Huss, född 21 december 1871 i Lövångers församling i Västerbotten, död 6 december 1939 i Stockholm,[3] var en svensk ämbetsman.

Huss blev filosofie doktor vid Uppsala universitet 1902 med avhandlingen Undersökning öfver folkmängd, åkerbruk och boskapsskötsel i landskapet Västerbotten och anställdes samma år i Kommerskollegium, där han blev aktuarie 1904 och extraordinarie sekreterare 1909. I den 1912 upprättade Socialstyrelsen blev Huss byråchef och chefens ställföreträdare, 1919 tillförordnad generaldirektör samt generaldirektör och chef 1921. Huss anlitades ofta som sakkunnig i sociala frågor och var bland annat ledamot av 1913 års alkoholistanstaltskommitté och arbetsfredsdelegationen 1926. En betydelsefull gärning utförde Huss som Sveriges främste expert på arbetslöshetsfrågan. Han tillhörde 1914-23 Statens arbetslöshetskommission och var dess ordförande från 1931. Han var vidare ordförande i 1927 års arbetslöshetsutredning.

Källor

Noter

Vidare läsning

Externa länkar