I den här artikeln kommer vi att utforska ämnet Grundavdrag på djupet, vilket har genererat stort intresse och debatt inom olika områden. Från dess ursprung till dess relevans idag kommer vi att undersöka hur Grundavdrag har påverkat våra liv och samhället i stort. Med ett multidisciplinärt förhållningssätt kommer vi att analysera olika aspekter relaterade till Grundavdrag, från dess inflytande i populärkulturen till dess betydelse inom det vetenskapliga området. Genom den här artikeln försöker vi ge en heltäckande och berikande vision av Grundavdrag, med syftet att utöka kunskapen och generera djupa reflektioner kring detta spännande ämne.
Grundavdrag är i praktiken den lägsta gräns där en inkomsttagare börjar betala inkomstskatt.
Säsongsarbetare, ungdomar och andra med mycket låga inkomster i Sverige betalar i många fall ingen skatt alls, liksom i de flesta andra länder. Rent tekniskt är skattesystemet utformat så att grundavdraget görs från bruttoinkomsten vid skatteberäkningen. Blir resultatet noll eller lägre så blir skattedebiteringen noll.
För inkomster intjänade under 2017 under 18 900 kronor är grundavdraget lika med hela inkomsten. För högre inkomster varierar det mellan 13 100 och 34 500 kronor. För exakt värde, se Skatteberäkningstabeller | Skatteverket.
Anm: PBB = Prisbasbelopp, 44 800 kronor för taxeringsår 2017, TI = Taxerad förvärvsinkomst
Grundavdraget avrundas sedan uppåt till jämna 100 kronor.
Från den 1 januari 2009 införs ett extra grundavdrag för pensionärer. Den är utformad så att de med låga inkomster skall tjäna på det.
Anm: PBB = Prisbasbelopp, 44 500 kronor för taxeringsår 2013, TI = Taxerad förvärvsinkomst
Extra grundavdraget avrundas sedan uppåt till jämna 100 kronor.