I dagens artikel kommer vi att utforska Gripsholms kungsladugård, ett mycket relevant ämne som har fångat både allmänhetens och experternas uppmärksamhet på senare tid. Gripsholms kungsladugård har visat sig vara en mångsidig och multidisciplinär intressepunkt, med implikationer från hälsa och vetenskap, till politik och populärkultur. Genom en omfattande analys kommer vi att undersöka de olika aspekterna av Gripsholms kungsladugård, dess potentiella effekter och dess utveckling över tid. Genom att samla in uppdaterad och tillförlitlig information försöker vi erbjuda en komplett och berikande vision av detta ämne som utan tvekan kommer att generera reflektioner och debatter inom olika områden.
Gripsholms kungsladugård är ett jordbruk med tillhörande byggnader i Mariefred i Södermanland. Gården är en del av Gripsholms slottsanläggning, och ligger norr om slottet strax utanför Mariefreds gamla stadskärna. Jordbruket försåg tidigare slottet med lantbruksprodukter som kött, grönsaker och spannmål. Gripsholms kungsladugård ägs av staten och förvaltas av Statens fastighetsverk. Från 1996 inbefann sig Grafikens hus i kungsladugårdens ladugårdsbyggnad tills byggnaden ödelades i en brand våren 2014.
Jordbruket ligger på mark som ursprungligen tillhörde tre byar, Marsta, Finsta och Betsta. Rester av dessa tre byar var synliga in på 1700-talet. Gården har anor från 1200-tal och har haft ägor i åtta socknar i Södermanland.
Gårdens ladugårdsbyggnad har troligen alltid legat mellan Kärnbo kyrka och slottet, även om kung Gustav Vasa i samband med Dackefejden befallde att det skulle ordnas fähus, stall och förråd på själva slottsholmen.
Gården omnämns ofta i slottets räkenskaper. Där sägs bland annat att det fanns oxehus, som byggdes 1581, en kalvstuga, fähus samt lador. Byggnadernas tak var täckta med halm. År 1561 byggdes ett stall vid ladugårdsbyggnaden. Kungsladugården drabbades av brand år 1558 då boskap och hästar brann inne.
På en karta från 1728 har ladugårdsbyggnaden en nästan kvadratisk form. På platsen för bostadshusen finns fem hus inritade på kartan. Under andra halvan av 1800-talet uppfördes nya ekonomibyggnader, bland annat den stora ladugårdsbyggnad som från 1996 bland annat inrymde konsthallen Grafikens hus.
Ett par av gårdens bostadshus, de båda flyglarna, uppfördes på 1700-talet (enligt vissa källor redan på 1600-talet) medan huvudbyggnaden är yngre. Dessa hus klarade sig vid den svåra branden år 2014.
Kungsladugården har haft flera olika ägare med koppling till kunga- och statsmakten, bland dem Bo Jonsson (Grip), drottning Margareta, Sten Sture den äldre, Gustav Vasa och Karl IX. Från början på 1700-talet har gården varit utarrenderad. Stora delar av gårdens tidigare jordbruksmark har på senare år omvandlats till golfbana, Gripsholms golfklubb.
I länsstyrelsens och kommunens gemensamma kulturhistoriska analys för området, som togs fram 1993, omnämns byggnaderna som delar av ett riksintresse att bevara. I rapporten står bland annat: "Det är av stort värde ... att Kungsladugårdens mangårds-, ekonomi- och förrådsbyggnader speglar olika tiders byggnadsskick och dessutom kopplingen mellan slott och hushållning med jordbruksresurser...".
Från 1996 var de gamla ladugårdsbyggnaderna platsen för konsthallen Grafikens hus. Söndagen den 16 mars 2014 utbröt en brand i en angränsande lokal. När brandkåren kom till platsen var den gamla ladugårdsbyggnaden övertänd och arbetet koncentrerades till att begränsa branden. Byggnaden brann ner till grunden och ingenting gick att rädda av vare sig den, de närliggande ekonomibyggnaderna eller Grafikens hus ovärderliga konstsamling bestående av, vid tidpunkten, fler än 8000 verk .
Branden fastställdes senare vara en olyckshändelse orsakad av en cigarettfimp. Under de följande åren togs flera förslag på återuppföring av byggnaden fram av Statens fastighetsverk, men inga blev verklighet. 2024, 10 år efter branden, finns en ny plan där byggnaden föreslås användas som bibliotek, kulturscen, fritidsgård, och förvaringsutrymme för museer. Byggstart var planerad till sommaren 2025, men våren samma år meddelade SFV att planerna skjuts fram åtminstone ett år eftersom projekt i Stockholm prioriteras.