Gröndals kyrka

I dagens värld har Gröndals kyrka blivit ett ämne av stor relevans och intresse för en bred publik. Oavsett om det är hans imponerande prestationer, kontroversiella handlingar eller historisk relevans, har Gröndals kyrka fångat allmänhetens uppmärksamhet på en mängd olika sätt. Under årens lopp har Gröndals kyrka varit föremål för intensiv granskning och studier, så att experter och entusiaster har kunnat utforska dess många aspekter och dimensioner. I den här artikeln kommer vi att fördjupa oss i den fascinerande världen av Gröndals kyrka, utforska dess ursprung, evolution och återverkningar på dagens samhälle. Genom en detaljerad och omfattande analys kommer vi att upptäcka betydelsen och inverkan av Gröndals kyrka i vårt dagliga liv och världen i stort.

Gröndals kyrka
Kyrka
Land Sverige Sverige
Län Stockholms län
Ort Stockholm
Trossamfund Svenska kyrkan
Stift Stockholms stift
Församling Hägerstens församling
Plats Gröndal
 - koordinater 59°18′53.9″N 18°0′28.5″Ö / 59.314972°N 18.007917°Ö / 59.314972; 18.007917
Invigd 1969
Bebyggelse‐
registret
21300000011428
Gröndals kyrka, entréhall.
Gröndals kyrka, entréhall.
Gröndals kyrka, entréhall.

Gröndals kyrka är en kyrka inom Hägerstens församling i Stockholms stift. Byggnaden är uppförd i rödbrunt tegel och ligger mitt i Gröndal med adress Gröndalsvägen 61, hörnet Lövholmsvägen. Byggnaden grönmärktes av Stadsmuseet i Stockholm vilket innebär ”att bebyggelsen har ett högt kulturhistoriskt värde och är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt”.

Kyrkobyggnaden

Kyrkan invigdes 1969 och ritades av arkitekterna Backström & Reinius. Byggnaden består av tre plan som rymmer kyrksal, konfirmandrum, ungdomslokaler, sammanträdeslokaler med mera. Byggnaden ligger i souterräng och har entré till kyrksalen från södra sidan. Genom en entré i norr når man kontor och samlingssalar som ligger våningen under kyrksalen. Ännu en våning under finns ungdomslokalerna som ligger helt under jord. Bakom kyrkan står en klockstapel med klocka.

Kyrksalen är orienterad i öst-västlig riktning med koret i öster. Golvet är belagt med bokparkett som inte är ursprunglig. I koret är golvet upphöjt två trappsteg jämfört med övriga kyrkrummet.

Inventarier

  • Altaret är tillverkat av bokträ.
  • Vid norra väggen finns en kororgel av bokträ.

Bilder

Referenser

Externa länkar